Debut med mersmak för Henrik Skoog

Henrik Skoog debuterade i helgen på halvmaraton med den äran. Spårvägslöparen som ifjol var sexa på 5000 meter vid EM i Göteborg kom på fjärde plats i ett norditalienskt lopp med god internationell konkurrens.

Henrik som är minst lika meriterad på 3000 meter hinder som 5000 meter har aldrig tävlat på en så lång distans som halvmarans 21 kilometer.
– Tolv kilometer i terräng måste vara det längsta, funderar Henrik som har varit svensk mästare på just den distansen.
Men loppet i Italien gav mersmak. 1.05.34 är det nästbästa som en svensk har presterat i år. Henrik valde att mitt under en tung täningsperiod avbryta monotonin i träningen och få ett ordentligt test på hur träningen har avlöpt.
– Jag bestämde ganska tidigt i höst att det vore kul att köra något längre lopp eftersom jag valde att hoppa över terrängsäsongen. Jag tog chansen förutsättningslöst. Jag tittade på klockan efter en mil och sen inte förrän efter att jag knäppte av den i mål. Jag försökte inte att styra loppet efter den.
Tävlingen gick i trakterna av Gardasjön i norra Italien och avgjordes i det närmaste i svenska vinterförhållanden, med bara ett par plusgrader. Några kenyaner var på plats och bar givetvis favoritskapet, men de gick inte ut hårt.
– Nej, det var väldigt långsamt i början. Jag hade 3.10 efter en kilometer och var i spets, berättar Hernik.
– Sen började de köra och det blev väldigt ryckigt. Efter tre, fyra kilometer tryckte de på och jag vågade inte hänga på.
Resterande delen av loppet, över 15 kilometer, blev en soloresa för Henrik, på vägen ner mot Gardasjön. Det var inte den händelseutveckling som han hade föreställt sig.
– Jag hade tänkt hänga på en klunga, så det var lite tungt att slita själv. Men jag plockade ganska bra på de framme, återger Henrik om det parti av banan som var lätt nerför.
Sista fem kilometerna började dock de ledande kenyanerna göra upp om segern och Henrik tappade åter mark. De avslutande två, tre kilometerna gick rejält upp och Henrik fick känna på nya betingelser.
– Andningen var lugn. Det är klart att benen började stumna och vaderna fick stryk Men det var bara att bita i, inte så mycket att fundera över.
Den kenyanska ledarduon hade en spurtuppgörelse där ettan och tvåan fick samma tid och en marockansk löpare var strax där bakom, alla tre under 1.05. Henrik kom in som fyra på 1.05.34. Ytterligare några svenska elitlöpare var på plats. Patrik Engström, Magnus Bergman, Jonas Larm och Linus Nilsson var alla bland de 20 första. Hanna Jonson var åtta bland kvinnorna, men på en flera minuter långsammare tid än vad hon hade hoppats på efter att ha drabbats av magproblem.

Henrik Skoog passade på att ta ett par dagar ledigt och är nu hemkommen till Sverige med ett stort sug på inomhussäsongen. Han har delat in träningshösten i två block där mer lågintensiv träning nu fasar över till högre intensiteter.
– Jag ska ganska snart känna på spikskorna, hälsar Henrik som ser fram emot pass som 4x1000 meter med längre vila.
– Jag ska trycka på ordentligt, försöka tänja på gränserna.
Vinterns mål är att kvala in till Inomhus-VM som avgörs i Valencia i början på mars. Kvalgränsen på 3000 meter är satt till 7.54. En hanterbar tid, tycker Henrik.
– Ja, jag klarade av det i vintras och jag har aldrig varit med på Inomhus-VM, så det skulle vara kul.

Garda Trentino Half Marathon
Män:
1) Eric Chirchir, Kenya, 1.04.45
2) Isack tTnui, Kenya, 1.04.45
3) Rached Amor, Marocko, 1.04.56
4) Henrik Skoog Spårvägen 1.05.34
12) Patrik Engström Studenterna 1.08.54
13) Magnus Bergman Enhörna 1.09.15
16) Jonas Larm Hässelby 1.10.29
19) Linus Nilsson Enhörna 1.10.35
32) Waldemar Poszepczynski Enhörna 1.13.00.

Kvinnor:
1) Stefania Benedetti, Italien 1.14.22
8) Hanna Jonsson Enhörna 1.21.47.