Deckarförfattarinnan joggar
och bloggar för Tjejmilen

Ett bra sätt att komma igång är att träna i grupp. Det kan vara i kompisgäng, klubbar eller lite mer organiserat.
- Man tar i lite extra när man tränar i grupp, säger deckarförfattarinnan Mari Jungstedt.
Ingen har väl missat att Mari har tänt på löpning. Nu både skriver hon och tränar för Tjejmilen.

Mari Jungstedt har en populär blogg på Tjejmilens sida där hon sedan i vintras har skrivit om sin träning för milen på Djurgården. På vägen till Tjejmilen testar Mari allt. I veckan var det ett träningspass med Tjejmilens träningsgrupp mitt i centrala Stockholm.

Den som bor i Storstockhoms-området kan två gånger i veckan delta i gemensam löpträning ledd av Tjejmilens egna erfarna ledare. Totalt var det ett 15-tal tjejer som samlats vid SATS anläggning mitt i city.
Mari Jungstedt som aldrig tidigare tränat inför eller deltagit i ett lopp var tacksam för de träningstips hon fick under kvällen:
- Det är bra med någon som kan hålla ”rätt” fart och dessutom ge stretchingtips.

Turen utgick från SATS anläggning på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm. Men snart kunde gruppen lämna betongen och asfalten bakom sig och njuta av det relativa lugnet längs Kungsholmsstrand. Vid S:t Eriksområdet var det gemensam stretching och uppdelning i tre grupper; en snabb för dem som satsar på 50 minuter på milen, en för dem som satsar på timmen och en för dem som mer vill ”lunka” sig igenom loppet. Deltagarna delade upp sig mellan de tre grupperna och så bar det av till Hornsberg och bron över till Karlberg, där man vände.
Tillbaka vid S:t Eriksområdet hade ansiktsfärg och temperatur nått nya höjder. Mari matchade fint sin röda jacka. Ny stretching och lite tempoövningar avslutade kvällens pass.

Det var kvinnor i alla åldrar och på alla nivåer som deltog. Varför väljer man att träna tillsammans, då det är så lätt att snöra på sig skorna hemma och ge sig iväg på en löptur? Mari Jungstedts svar kan gälla för de flesta av kvällens deltagare:
- I kväll har jag också lärt mig övningar som jag aldrig hade kommit på på egen hand. Har man inte jättestor träningsvana är det tryggt med en erfaren ledare och det är också bra att få en variation på träningen.

Den som vill träna med Tjejmilen välja mellan två träningstillfällen i veckan:
• Tisdagar: SATS Zenit, Mäster Samuelsgatan 60 (nära T-Centralen). Träningen börjar kl 18.00.
• Lördagar: SATS Stadion, Valhallavägen 117 (nära Stadions T-banestation).