Deltagarrekord i Helsingfors Marathon

Allt pekar på nytt rekord i antal anmälningar då Helsinki City Marathon genomför sitt 20:e lopp på lördagen. Nära 4700 deltagare är föranmälda och med normalt antal efteranmälningar bör man kunna komma en bit över 5000. Det gamla rekordet är från 1991 och lyder på 5032 löpare.

Utlänningarna har dock inte riktigt upptäckt "Östersjöns dotter" ännu. Antalet internationella löpare är bara drygt 300, och antalet svenskar inte fler än 100.
Bland favoriterna är emellertid finländarna lätt räknade. Harri Hänninen, 90-talets dominant i finsk maratonlöpning, tar loppet som en lättsam avslutning på en lång karriär. Kanske kan årets finske mästare Yrjö Pesonen ordna en hyfsad placering men knappast mer. Hans personbästa är 2.18.04 och med denna tid har han 6-7 man före sig åtminstone på papperet.
En mycket intressant start gör Giorgio Calcaterra från Italien som var 2:a i årets Stockholm Marathon. Italienaren började som motionslöpare för några år sedan, och har på senare tid radat upp en mängd fina resultat trots tävlande med bara några veckors mellanrum.
Julius Mtibani, Tanzania, välkänd också för den svenska publiken har tidigare 3 segrar i Helsingfors och var tvåa ifjol. Han lär säkert blanda sig i slutstriden även i år tillsammans med ryssen Sergei Lukin och Kenyas Jakob Kirwa.
Bland damerna går förhandstipsen odelat österut. De två senaste årens segrarinna Tatjana Maskova är storfavorit och kan eventuellt hotas av landsmaninnan Elena Goundelakh och Irina Sklarenko från Ukraina.
Som ett led i 20-årsjubiléet är ett antal gamla storlöpare "Mestarit Radalla" (Mästarna på banan) inbjudna. Flertalet av dessa med Lasse Viren, Tapio Kantanen och Ari Paunonen i spetsen nöjer sig dock med 10 km-loppet som är ett av de sidoarrangemang som inramar jubileumsmaran.