Deltagarrekordi Vaasa Marathon

Förra året noterade Umemaran ett prydligt deltagarrekord med draghjälp av Marathoncupen. Till årets första deltävling i Kvarken Cupen, Vaasa Marathon kom hela 487 deltagare till start och 287 av dessa valde att springa 42 km, också det ett snyggt rekord.

Marathonlöpningen lever och frodas i Kvarken Marathons båda deltävlingar i Vasa och Umeå. Inga tecken på någon sviktande joggingvåg och att fler löpare skulle föredra kortare distanser.
Årets Vaasa Marathon, det fjortonde i ordningen, bjöd på betydligt trevligare väderleksförhållanden än fjolårets ösregn. En byig vind över de öppna slätterna öster om Vasa besvärade dock löparna under loppet. Den överlägsne segraren Arto Hyytiäinen från Helsingforsklubben Viipurin Urheilijat, klagade också på motvinden, ändå blev tiden så bra som 2.26,23. Denna prestation blir inte mindre mot bakgrund att den 35 årige finnen sololöpte de två sista milen. Marginalen till tvåan växte fram till mål till hela 14 minuter! Ifjol var hans segermarginal i samma storleksordning men sluttiden var sämre då, 2.30.
I årets tävling deltog ett tjugotal löpare från Sverige. Tyvärr hindrade en envis förkylning fjolårssegrarinnan i både Vaasa Marathon och i den sammanlagda Kvarken Marathon Cup, Lotta Svärd, Jalles TC, att komma till start. Sverige fick ändå en svensk klassegrare i K50 genom Gunilla Juthback, Gävle, 3.45.37. Snabbaste bland de 28 damer som fullföljde var Ann-Katrin Haga från österbottensklubben IF Åsarna, 3.13.37. Längre bak i fältet lyckades Anita Jönsson, Jalles TC få till det och för första gången hamna på rätt sida om de fyratimmars vallen.
Svenska herrarna fick också en klasseger. Lars Hansson, IKSU, som länge varit skadedrabbad men kommit igen, vann M50 i överlägsen stil.
- Vilken miss när man går och vinner! sa Hansson och tittade på klockan som stannade några futtiga sekunder över tre timmar. Snabbaste svensk var fjolårets Kvarkenmästare Leif Johansson, Jalles TC. Tiden 2.57.39 räckte i till en tredjeplats i M45-klassen. Värt att uppmärksamma var också att den notoriske marathonlöparen Stig Söderström, Kvarnsveden fullbordade sitt 38 lopp för året (!) och har därmed hunnit i kapp Bertil Järlåkers totalsiffra på 218 marathonlopp.

Kvarken Marathon Cup, där den sammanlagda tiden på två maror räknas, avgörs slutligen vid Umemaran i mitten av oktober. Även i år drar det ihop sig till en riktig rysare. Bland herrarna var segermarginalen ifjol 12 sekunder. I år kan detta komma att upprepas. Tre av de fyra löpare som toppade fjolårslistan noterade i Vasa tider inom två minuters marginal. Det bästa utgångsläget bland dessa har Kennet Högholm, IF Pedersöre Pojkar. Hans Byggmästar från IF Drott i Jakobstad (2.48,45) är en annan möjlig segeraspirant som tidigare gästat Umeå.
I damklassen är det också ovisst. En sak är dock säker. Vandringspriset kommer att byta innehavare eftersom Lotta Svärd missade första deltävlingen. Att gissa på finsk seger den här gången torde inte vara någon högoddsare. Tuula Harjamäki, Häjyt eller Ann-Katrin Haga, IF Åsarna ser ut som de mest troliga kandidaterna.
Resultaten här