Dramatiskt avslut i damernas OS-mara

Det blev en dramatisk avslutning av damernas maratonlopp i OS i Rio. Tättrion som sprang för medaljer stördes tre gånger under de sista kilometrarna av åskådare som sprang in på banan. Säkerhetsvakterna var dock snabbt framme och kenyanskan Jemina Sumgong kunde hålla farten och vinna på tiden 2.24.04.

Kenyanskan Sumgong hade just gjort det som visade sig bli det avgöande rycket med bara några kilometer kvar när en åskådare hoppade sig över kravallstaketet och in på banan. Sumgong råkade ut för en liknande incident när hon vann London Marathon i april:
– Jag hann tänka på det som hände i London och var rädd att det skulle bli problem, sade Sumgong till nyhetsbyrån Reuters efter loppet.
Liksom i London var säkerhetsvakterna snabbt in på banan och mannen hann aldrig  komma nära Sumgong. Men längs upploppsrakan hände det vid ytterligare två tillfällen att åskådare tog sig in på banan.

Jag hann tänka på det som hände i London och var rädd att det skulle bli problem
I april försökte en åskådare hindra Jemima Sumgong som ändå lyckades vinna loppet. Nu hände samma sak i OS.
Brasilianarem Vanderlei de Lima överfölls av en åskadare och förlorade mycket av sin 25 sekunders ledning vid OS i Athen.

Det är ännu oklart till åskådarnas motiv att störa det olympiska maratonloppet. På tv-bilderna kan man se att två av männen håller upp något slags plakat.  Den mest kända intermezzot med åskådare som stört löpare skedde vid OS i Athen 2004. Brailienaren Vanderlei de Lima var i klar ledning när han vid 37 kilometer attackerades av den irländske prästen Cornelius Horan, vilket kanske kostade de Lima guldmedaljen.
Vanderlei de Lima stoppades i ett tiotal sekunder och tappade sedan fart, men klarade bronsmedaljen.
I Brasilien är Vanderlei de Lima ändå stor hjälte och det var han som fick det hedarande uppdraget att tända den olympiska elden på invigningen. 

Jemima Sumgong kommer säkert också att hyllas i sitt hemland. Dels tog on det första kenyanska guldet i 2016 års OS, dels är hon den första kenyanska kvinnan att vinna OS i maraton. 
– Jag var med i Beijing men blev besviken när jag inte lyckades ta medalj, men jag tänkte då, att en dag, en gång, kommer det att bli min dag, någonstans kommer det att hända.

Det som hände var att tempot långsamt skruvades upp i loppet och att tätklungan tunnades ut kilometer för kilometer. Vid 35 kilometer kvar var det sju tjejer kvar i täten när kenyafödda Eunice Kirwa, Brunei, skruvade upp tempot. På bara några sekunder spräcktes täten och kvar var bara Kirwa, Sumgong etiopiskan Mare Dibaba. I kurvan in på den långa upploppsrakan Sambodromo gjorde sedan Sumgong rycket som gav guldet til Kenya. 

Resultat, OS i Rio, maraton damer:

1) Jemima Jelagat Sumgong, Kenya, 2:24:04
2) Eunice Jepkirui Kirwa, Bahrain, 2:24:13
3) Mare Dibaba, Etiopien, 2:24:30

Alla resultat