Dubbelt Kenyai Rotterdam Marathon

Det blev kenyansk seger både i dam- och herrklassen när Rotterdam avgjordes några timmar efter London Marathon. Tegla Loroupe var snabbast av damerna på den snabba banan i Rotterdam med 2.22.48 medan Japhet Kosgei tog hem herrarnas tävling på nya banrekordet 2.07.09.

Loroupe satte i fjol ett mycket omdiskuterat världsrekord när hon vann Rottterdam Marathon på 2.20.47. Hon hade under nästan hela loppet draghjälp av ett antal manliga löpare. Många menade att denna form av löpning var osportslig och att tiden inte skulle räknas.
Nu orkade Loroupe inte hålla samma tempo som i fjol. Hon låg i täten för damklassen under hela loppet, men fick nöja sig med två minuters sämre resultat än 1998.
- Det var för kallt och för blåsigt idag. Jag blev stel i benen under slutet av loppet, förklarade Loroupe.
Hon höll världsrekordtempo den första milen, men orkade sedan inte hålla farten. 2.22.48 är dock världsårsbästa.
Herrarnas tävling blev en duell mellan fjolårsvinnaren Fabian Roncero från Spanien och Japhet Kosgei. Efter tre ryck under loppets sista två kilometer lyckades Kosgei skaffa sig en lucka. Han vann till sist med 15 sekunders marginal till Roncero.
Segertiden 2.07.09 är världens näst bästa resultat i år.