Dubbelt Öbacka i Säffle

Det blev dubbelt Öbacka i herrklassen då det 17:e Säffle Marathon avgjordes på lördagen. Tävlingen var samtidigt SM på helmaraton för veteraner varför Dan Agnarsson blev den förste av dagens många mästare då han kom i mål efter 2.36.58.

- Med 3.30 per kilometer tyckte jag att det gick för fort i början och släppte Stefan Hall, Janne Lindblom och Kalle (Nieminen) efter sex, sju kilometer, berättar Dan Agnarsson.
Rutinerade Dan gjorde sitt eget lopp i motvinden. Stefan Hall bröt, Janne Lindblom stumnade och in på den sista milen var Dan ifatt klubbkompisen Nieminen:
- Jag bara rundade honom, och sade att det var långt bak till trean. Det kunde ju vara bra för honom att veta. Själv så hade jag fått upp farten...
I mål blev segermarginalen en och en halv minut till Nieminen. Tredjeplatsen, och därmed SM-tecknet bland 45-åringarna, gick till Hässelbys Jan Lindblom på lite drygt 2.42.
- Jag fick slita hela vägen, konstaterar Janne efter loppet och sammanfattar nog vad de flesta kände denna dag med strålande sol mest hela tiden och en svag men dock motvind hela vägen från Värmlandsnäs in till centrala Säffle.
Säffle Marathon är ju en s.k. äkta maratonsträcka där deltagarna transporteras med buss de dryga 4 milen till starten i Ekenäs längst ut mot Vänerns strand. Banan slingrar sig sedan vackert genom det tämligen kuperade landskapet och de flesta betecknar sträckningen som krävande, speciellt i den värme som rådde denna dag.
Genom SM-statusen nådde antalet anmälda en bit över hundra, d v s något fler än ett normalår och framförallt med en stor geografisk spridning. Öbacka LK är hemmahörande i Härnösand varför toppduon valde SM framför Höga Kusten Marathon på "hemmaplan". En brist i tävlingsplaneringen kan det väl tyckas när SM avgörs en helg då tre anrika lopp äger rum. Förutom i Säffle och Nordingrå sprangs det ju också maraton på Öland just den här dagen. Att man samtidigt lyckas flytta veteran-SM på bana till exakt samma helg tyder ju nästan på konspiration mot långlöparna.
Framför allt påverkade detta SM-deltagandet bland kvinnorna där ett antal SM-tecken förblev outdelade. Synd på ett bra arrangemang i en tid då allt fler tjejer upptäcker att maratondistansen inte alls är omöjlig att ge sig på.
Nu vann Karin Strid Andersson från IF Göta såväl totalt som SM i 40-årsklassen och Värmlands DM med tiden 3.29,46, bara 2 minuter sämre än hennes tid i årets Stockholm Marathon. Totaltvåa och mästarinna bland 50-åringarna blev Nynäshamns Rebecka Gräsman.
Förutom helmaran bjöd arrangören som vanligt på möjligheten att springa halva sträckan, Säfflelunken på ca 10 km och Mini-Marathon för de yngsta. Det blev en skön löparfest med drygt 500 deltagare sammanlagt. Förutom det vackra vädret var det hela mycket välordnat och trivsamt och med en hel del Säfflebor som påhejare längs de delar av banan som går centralt genom idyllen vid Byälven.

Alla resultat