E4-loppet i Uppsala beredda ställa in

Det skulle bli ett "once-in-a-lifetime"-lopp. En löparfest med halvmaraton och maraton på det största motorvägsbygget i Sverige någonsin. I flera år har fem klubbar i Uppsala jobbat med E4-loppet. Tusen löpare har anmält intresse för loppet som skulle avgöras den 15 september.
Men det blir inget lopp.
- Det är inte hundra procent klart, men vi träffar Vägverket nästa vecka för att se hur vi ska avveckla, säger Jan Karlberg ordförande i E4-loppets styrelse.

Vägverket har uppmuntrat långlopp i samband med invigningar av nya motorvägar, broar och tunnlar efter att ha sett succén med Broloppet 2000. Ett lopp i samband med invigningen av den nya motorvägen förbi Uppsala kanske skulle kunna locka löpare?

Fem föreningar i Uppsala tände på idéen. Redan under hösten 2005 gick Almtuna IS, Gamla Upsala SK, Upsala TK, Storvreta IK och Upsala IF ihop och bildade ett konsortie för att planera och arrangera E4-loppet. En lockande tanke var att kunna tjäna en miljon var till klubbarna om loppet lyckades samla 15000 deltagare.
En hemsida skapades, anmälan öppnades, sponsoröverenskommelser började göras. Allt såg alltså ut att vara under kontroll.

Men det gick också bra för vägbyggarna.
Entreprenören VP-väg ansträngde sig när de såg att den viktiga delen med E4:s förbifart kring Uppsala kunde bli färdig redan 2006. Den första delen i 3-miljardersprojektet öppnades 21 december 2006. I pressmeddelandet i samband med öppnandet så sade Vägverket att E4-loppet ändå skulle genomföras som planerat 15 september 2007.

Men det skulle betyda att E4an skulle behöva stängas av. Ett beslut som måste tas av länsstyrelsen i Uppsala som ställdee sig tveksam och skickade frågan på remiss till Polisen, Vägverket och Uppsala Kommun.
Under vintern blossade en lokal debatt upp om det verkligen var vettigt att stänga av motorvägen för ett långlopp och arrangörerna hamnade i motvind.

- Vi har inte vetat vad länsstyrelsen skulle besluta och har inte kunnat gå ut aktivt och marknadsföra loppet. Vi har 1000 anmälningar men borde ha haft 3000-4000 nu, säger E4-loppets ordförande Jan Karlberg.

De senaste månaderna har anmälningsfunktioen på hemsidan varit stängd och inte mycket tyder på att den kommer att öppna igen.
- I så fall kommer vi att betala tilbaka pengarna till dem som har anmält sig. Vi tittar nu på hur det ska göras, säger Jan Karlberg.

Fotnot:
Andra invigningslopp av nya motorvägar, broar och tunnlar:

  • Motorvägsloppet i Arboga 2000
  • Motorvägsloppet i Bromölla 2004
  • Tunnelloppet i Stockholm 2004
  • Svinesundsloppet 2005
  • Götatunneln i Göteborg 2006