Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

En åsna är löparguruns nya kompis

Christopher McDougall springer med sin fru Mika och åsnan Sherman medan kompisen Tanya väljer att rida på sin åsna.

Succéförfattaren bakom boken Born to Run, har ett nytt projekt. Den här gången handlar det inte om att springa som Tarahumara-indianerna i minimala skor. Christopher McDougall har skaffat sig en åsna som löparkompis.

I höstas tog Christopher McDougall hand om en illa skött åsna. Författaren bor numera på en gård i Lancaster county i delstaten Pennsylvania i östra USA.
Efter succén med boken Born to Run som utkom 2009 och har sålt i mer än 500000 exemplar är Christopher McDougall för många en guru när det gäller allt om löpning. Hans tankar och idéer om vad man ska ha på fötterna när man springer har har kanske till och med påverkat löpskoindustrin att ta fram mer barfotalika skor. Och Inte minst har McDougall med sina berättelse om de mexikanska indianernas långa löparmarscher ökat intresset för ultralöpning.

I ansedda tidningen New York Times har nu McDougall fått en egen kolumn med titeln ”Running with Sherman”.
Sherman är den misskötta åsnan som efter några månaders omvårdnad nu har blivit McDougalls nya löparkompis. 
– Att träna upp Sherman så att vi kan tävla tillsammans kan vara det bästa sättet för honom att bli stark och få tillbaka självförtroendet, skriver McDougall som fått upp ögonen för det som kallas burro-racing. 
Burro är spanska för åsna. Det handlar om att springa tillsammans med sin åsna. Det är inte tillåtet att rida på åsnan utan de tävlande springer helt enkelt i par –människa och åsna.

Burro-loppen har sitt ursprung i en skröna från Colorado där två guldletare springer ikapp för att muta in en guldfyndighet. Det är också i klippiga bergen som de numera årliga loppen arrangeras. Distanserna brukar vara flera mil, ibland längre än maratonlopp. Vilket av loppen som Christopher McDougall har tänkt sig och Sherman har han inte ännu berättat. Men den som följer Running with Sherman i New York Times får veta. 
Se gärna reportaget här nedan från Leadville i Colorado som också berättar lite om hur det är att springa med en åsna – om du nu har fått sådana tankar.