En löpare ger råd i frack

- Häng i. När man väl kommit i form så ska man försöka att hålla kondisen uppe. Man behöver inte nödvändigtvis springa. Det finns alternativa träningsformer som cykling och löpning i bassäng med våtväst.

De råden ger Peter Koskenkorva - elitlöparen som i söndags var den välklädde kranskavaljeren vid Marie Söderström Lundbergs sida när hon vann Tjejmilen.
Frack och lackskor kunde inte dölja det berömda löpsteget när Peter Koskenkorva följde Marie de sista meterna in i mål.
- Så här finklädd har ingen sett mig. Jag har aldrig varit nära att ha på mig frack förut, man känner sig nästan chockad, säger den välkände löparprofilen som tävlar för Hässelby SK.
Ett antal SM-tecken på distanser från 1500 meter och uppåt har Peter Koskenkorva vunnit under en lång karriär. I mer än tio år har Peter tillhört den svenska eliten.
Ofta har han haft problem med skador - men alltid kommer han tillbaka!
Senast dök han upp i Stockholm Marathon och knep SM-silvret före Anders Szalkai. Efter det fick han problem med en inflammation i hälsenan.
Han missade SM, och tillhörande Finnkampsuppdrag, men räkna med "Gubben i lådan" i höst.
- Javisst, antingen blir det Chicago Marathon i oktober eller så satsar jag på terräng-EM som ju går i Sverige i vinter, förklarar Peter som vanligt full av optimism.
Andra löpare skulle antagligen gett upp för länge sedan i det svåra balanserandet som träning på elitnivå innebär.
Men Peter har olika knep för att klara sig ur skadorna med kondition i behåll.
- Kan jag inte springa kör jag vattenlöpning. När det inte går tar jag cykeln. Går inte det så hittar jag på något annat. Bara man håller igång konditionen och äter rätt så går det snabbt att komma igen när man väl kan börja springa igen, förklarar Peter.
"Koskens" positiva inställning börjar bli mytomspunnen. Som när han efter ha varit borta från terränglöpningen i två år kom till årets SM-tävlingar i terräng och frankt deklarerade i omklädningsrummet att han skulle vinna långa banan ...och gjordet det!
Råd om vad man ska satsa på kan man också få av killen med glimten i ögat:
- Alla som springer Tjejmilen och tycker att det är roligt att springa ska naturligtvis pröva på marathon också. Om man tycker att någonting är roligt ska man väl försöka att göra det så länge som möjligt!
Peter Koskenkorva tror att tjejmilaren som springer fyra- fem gånger i veckan har bra grund för att pröva till exempel Stockholm Marathon. Mer löpning behöver man inte träna. Och när det av någon anledning går motigt då kan man ju hålla igång med någon annan konditionsidrott. Att det funkar är Peter själv ett exempel på.