En runda i Partille

På lördagen var det dags för årets upplaga av Partille runt, en kvartsmara som arrangerades för 13:e gången i ordningen. Snabbast bland de 300 löparna var Tobias Lundvall från arrangerande Sävedalens AIK och IF Kvilles Kristine Johansson.

Text: Jakob Karlsson

Klockan skall snart slå nio på lördagsmorgonen när jag blir avsläppt utanför en gymnasieskola i Partille. Om några timmar skall en löpartävling gå av stapeln här, men ännu finns inga spår av det. Jag tar en kort promenad för att hålla värmen uppe. Inne i skolan sitter ett gäng människor och skriver högskoleprovet, och i den närbelägna idrottshallen tränar några av handbollsklubbens juniorer. På en skylt ser jag att några omklädningsrum vikts åt deltagarna i Partille runt.
Strax kommer en funktionär med en samling skyltar under armen. Jag följer en nyuppsatt pil mot nummerlappsutdelningen. Samtidigt som jag får nummerlapp och program berättar en annan funktionär att jag får sällskap av cirka 300 personer i loppet. Det är en minskning jämfört med tidigare år, bland annat beroende på att tävlingen i år krockar med ett lopp i Mölndal. De flesta deltagarna har valt den långa banan, en kvarts maraton, med elit-, motions- och promenadklasser. Damer och ungdomar kan även välja att springa halva distansen, 1/8 maraton.
Vartefter starten närmar sig blir det allt mer liv och rörelse runt skolan, och en bit bort jobbar några funktionärer med att montera målfållan. Det märks att arrangerande Sävedalens AIK har stor vana av att anordna tävlingar, under dagen ser allt ut att flyta mycket bra. Dessutom är vädret det bästa i tävlingens historia, intygar speakern strax innan start. Det betyder i det här fallet uppehåll, nästan vindstilla och cirka tio grader.
Klockan elva går startskottet för huvudklasserna. Med uppmuntran av ett gäng åskådare och en blåsorkester på Kyrktorget inleder några hundra par fötter sin färd runt ett höstfagert Partille. Banan viker av över motorvägen och forsätter in ett bostadsområde. Det är ganska lättlöpt, men banan snirklar sig fram mellan husen - kanske är det en nödvändighet för att överhuvudtaget få plats med banan, Partille är ju en av Sveriges geografiskt minsta kommuner...
Efter 7-8 kilometer kommer löparna ner på en affärsgata som går parallellt med motorvägen. Efter ytterligare någon kilometer går banan under både motorväg och järnväg, och sedan följer en lång raksträcka in mot mål. Några sista svängar på upploppet, och sedan står den efterlängtade målställningen där mitt på vägen.
När undertecknad kämpar sig över mållinjen har hemmalöparen Tobias Lundvall, Sävedalens AIK, förmodligen både hunnit varva ner och stretcha. Drygt tio minuter tidigare sprang han i mål som segrare på tiden 33:41. Under den följande minuten fick han sällskap i målet av Peter Tefke, Ale 90 IK, och ytterligare en SAIK-löpare, Anders Trygg.
I damklassen tog IF Kville ännu en gång chansen att visa vilken klubb i regionen som har störst bredd vad gäller duktiga kvinnliga långlöpare. Först i mål var Kville-tjejen Kristine Johansson på tiden 39:18 - vilket för övrigt var den bästa segertiden på tio år i damklassen i Partille runt. När den femte kvinnliga löparen kom i mål visade det sig att Kristine och henne klubbkompisar lagt beslag på platserna ett, två, fyra och fem!
Fler och fler löpare kommer i mål, och tar sig snabbt vidare upp till Kyrktorget. Alla får frukt, dryck och ett diplom som belöning för sin insats. Orkestern är kvar på torget, och blåser fanfarer då priser delas ut till de främsta i de olika klasserna. Vi som kom i mål lite senare applåderar nöjt, både åt pristagarna och åt oss själva. Det blir dock en kort ceremoni, och efter ytterligare en halvtimma börjar spåren raderas ut efter dagens löpartävling. Snart ser det återigen ut som det brukar i Partille.


Resultat (1/4 maraton)
Herrar, elit
1) Tobias Lundvall, Sävedalens AIK 33:41
2) Peter Tefke, Ale 90 IK 34:17
3) Anders Trygg, Sävedalens AIK 34:44
4) Hans Andersson, Vårgårda IK 35:06
5) Christopher Falk, IF Rigor 37:07
Damer, elit
1) Kristine Johansson, IF Kville 39:18
2) Karin Schön, IF Kville 39:49
3) Karin Skoglund, Högsbo AIK 42:57
4) Åse Belsby, IF Kville 43:02
5) Paula Wass, IF Kville 43:47

Samtliga resultat finns på SAIK:s hemsida.