Enhörnalöpare starkast bland ?tjurarna? i skogen

Enhörnas duktige orienterare Mats Hellstadius var överlägsen då den andra upplagan av Tjur Ruset avgjordes i terrängen runt Rösjön i Sollentuna på lördagseftermiddagen.

Mats Hellstadius, som varit bäste svensk i Lidingöloppet i början av 90-talet, visade att löpstyrkan i hårdast tänkbara terräng ännu finns kvar. 38-åringen från Södertälje var snabbt uppe i ledningen efter de inledande backpartierna i stort sett genom obanad terräng. Efter 4 km då man hunnit avverka stigningen upp till Väsjöbackens topp hade han en ledning på ca halvminuten till förföljarna, ett försprång som sedan fördubblades på vägen in till mål.
Närmast bakom Hellstadius jagade hela tiden en kvartett löpare från Spårvägen med ungdomarna Peter Öhman, 22 år, och Gustav Svedbrant, 17 år, som de tuffaste. Peter som gått framåt starkt den senaste säsongen på framförallt hinder grejade andraplatsen med 8 sekunders marginal till långlöparlöftet Svedbrant som tydligen inte räds vare sig äldre motstånd eller steniga backar och sugande sankmarker.
Hela 995 löpare, en ökning med över 200 löpare jämfört med premiären ifjol, kom i mål efter att ha plaskat den sista biten i knädjupt vatten vid Rösjöbadet. De som efter fjolårets lopp ute vid Hellasgården klagade över för lätt bana fick nu sitt lystmäte med slalombacken efter 3 km som grädde på moset. Den regniga sommaren hade också hjälp till att skapa de bästa förutsättningar för detta lopp för riktiga karlar.
De som så småningom skall bli sådana, d v s ?Tjurkalvarna" i åldern 9 till 13 år fick pröva på en kortare variant på knappa 3 km i Kalvruset. Snabbast bland de närmare 200 som kämpade här var Jani Tolppanen, 15-åring från SS-Kaleva, som med 11.08 var ca 20 sekunder före närmaste konkurrent. Också de allra yngsta såg ut att trivas mycket bra med denna terränglöpning i ordets rätta bemärkelse