Erik upptäckte löpningen i Midnattsloppet

Erik Sjökvist upptäckte löpningen genom Midnattsloppet. På lördag avgörs loppet igen, men den här gången utan Erik som vilar en utsliten fot för nästa veckas SM.

Då och då dyker stjärnskotten upp i svensk långlöpning men när Erik Sjöqvist passerade Enhörnas elitlöpare Hans Nilsson i Midnattsloppet 1998 trodde Nilsson först att det var någon ur publiken som gjorde ?en kul grej". Killen som passerade hade ju stora strandshorts och t-shirt, var inte klädd för löpning precis.
- Helt plötsligt var jag med och krigade bland elitlöparna, förklarar Erik Sjöqvist när han berättar om sitt genombrott i Midnattsloppet 1998.
Fast egentligen började det redan 1996 när Eriks pappa anmälde honom till Midnattsloppet i Stockholm.
- Jag hade bara sprungit en mil innan men hade 37 minuter, och det var ju rätt bra. Till nästa år tränade jag lite och hade 33 minuter och året efter tränade jag ganska mycket.
Hans Nilsson insåg snabbt att strandshortskillen som passerat och slagit honom med nästan en minut var en talang. När det dessutom visade sig att Sjöqvist var från Gnesta så var det ju självklart att sörmlandsklubben Enhörna skulle slipa denna diamant.
25 år gammal började Sjöqvist att träna löpning. Fotbollsskorna åkte på hyllan och kompisarna i division VII-laget Gåsinge-Dillnäs fick klara sig utan benknäckaren på mittfältet.
- Vi var väl inget stjärngäng precis, och det var ju mest på kul det där med fotbollen. Men visst har det gett benstyrka. Annars är fotbollen nog ingenting som jag har haft nytta av som långlöpare, funderar Erik.
Säsongen 1999 började Erik träna på allvar. Ökade träningen med 200 procent, tränade två gånger om dagen, tävlade 35 gånger och vann 20 lopp. Debuterade i landslaget i Finnkampen, tog tre SM-medaljer och en bronspeng i terräng-NM.
Under 2000 har han fortsatt utvecklas med personliga rekord på både 5000 (13.51,63) och 10000 meter (29.13,16).
- Bästa loppet var nog Nordic Challenge på 10000 meter i Sandfjord i Norge, tycker Erik. Men banlöpning är tufft, det finns aldrig några nerförsbackar att vila i och dessutom brukar det gå fortare.
För långlöparklubben Enhörna är Sjöqvist en vitamininjektion och Hasse Nilsson är numera Eriks tränare. På så vis får också Sjöqvist del av Enhörnas långlöpartradition som kanske var som mest renodlad i slutet av 70-talet och i början av 80-talet med läromästare som Hans Jonsson och Göran Högberg.
- Jag visste nästan ingenting om löpning förut, men nu inser jag att det finns bättre utrustning än T-shirt och strandshorts när man springer.
Har du några råd för dem som vill springa snabbt i Midnattsloppet?
- Försök att inte springa för snabbt i början. Man ska vara fräsch när man kommer fram till backen upp till Sofia kyrka. Ta det sedan lugnt uppför för att undvika mjölksyra, men sedan är det bara att stå på!
Kommer du att sluta dig till de täta åskådarleden på lördag?
- Nej, det blir för svårt att se andra springa. Man blir så sugen... men till nästa vecka hoppas jag kunna springa SM. Fram till dess får jag springa i bassäng med våtväst.