Etiopisk revansch på herrmaran

I det hyperfuktiga damloppet bröt samtliga etiopiskor. I klart lättare förhållanden tog de etiopiska männen revansch på VM i marathon. Lelisa Desisa och Mosinet Geremew ryckte under den sista kilometern ifrån kenyanen Amos Kipruto. Adhanom Abraham var som väntat offensiv, tappade mark, men tog sig i mål som 28:e man.

Slow Down - Men At Work blinkar en skylt på Cornichen, strandpromenaden i Doha. Derlys Ayala tar ingen notis om den, lika litet som han bryr sig om alla varningar om att det inte går att springa fort i 30 graders värme. Paraguays rekordhållare på 10 000 meter, halvmaraton och maraton kom loss från start i VM-maran och passerade fem kilometer på 15:06, en fart för 2:07, fyra minuter under hans rekord, satt så sent som två veckor före VM-loppet i Doha!

Adhanom Abraha var säkerligen lockad av att haka på, men fastnade i stället några steg framför klungan innan han lät sig slukas upp. Ayalas ledning växte snabbt till över en minut innan han började tappa fart. Adhanamom kom iväg en andra gång innan klungan åter kom ikapp efter en mils löpning.

Förhållandena var dock klart bättre än under det kvinnliga maratonloppet med en luftfuktighet under 50 procent i stället för de uppemot 80 som rådde en vecka tidigare.

Adhanom tredjes ryck kom efter 16 kilometer. Abraha hade klara problem att få tag på sin vätska och fingrade mycket på sin utrustning, verkade inte trivas i den isfyllda kepsen. Men det blev till slut halvmaratonässet Tadese som tryckte hårt på gaspedalen och passerade Ayala efter två mil. Paraguyanen bröt strax därpå medan eritreanen fick med sig New York City Marathon-vinnaren Desisa, sydafrikanen Mokoka och fältets snabbaste löpare, Geremew, så småningom även kenyanen Kipruto och därefter den regerande mästaren Kirui.

Första rycket kom halvvägs

De fem kilometerna mellan 20 och 25 var de snabbaste, 14:54 mot 16:04 på den föregående femman. Ledarklungan smalnade av till att efter 36 kilometer bara bestå av etioperna Desisa och Geremew, kenyanen Kipruto samt Sydafrikas Mokoko, men med fyra kilometer kvar att springa kom britten Hawkins ikapp ledarkvartetten.

Mokoko fick strax släppa och britten bara uppleva tätkänning i mindre än tio minuter innan Desisa höjde farten. Under den sista kilometern kunde inte längre Kipruto hänga med och under den sista minuten fick även 2:02-löparen Geremew ge sig för Desisas slutspurt. Sträckan i mål från 40 kilometer sprang han på 6:15 vilket är drygt 2:50/km. Desisa, som på sin meritlista redan hade ett VM-silver (2013), två vinster i Boston och i höstas i New York, sprang loppets andra halva klart fortare än den första, 1:05:57 + 1:04.43 = 2:10:40. Det är en mycket bättre tid än förväntat. Geremew var fyra sekunder efter i mål och Kipruto elva. Precis som i London för två år sedan slutade Hawkins fyra. Han missade pallen med bara sex sekunder den här gången. 

Exakt sju minuter senare tog sig Adhanom Abraha i mål som 28:e man på 2:17:57, bara drygt tre minuter från sitt personliga rekord satt i våras i Hamburg och minuten långsammare än den tid som gav SM-guld i Stockholm i juni. Abraha var åttonde europé och hade legendariska Yuki Kawauchi, fjolårets vinnare i Boston, två sekunder bakom sig. Det var japanens 91:a mara under 2:20. Den ende svenske maratonlöpare som placerat sig bättre på ett VM under 2000-talet är Mustfa Mohamed, som var 22:a i Moskva för sex år sen.

Skribent: Lorenzo Nesi