Etiopiskorna forsade fram i Sollentuna

Det femte bästa loppet i historien. Systrarna Tirunesh och Ejegayehu Dibaba trotsade regnet i Sollentuna och var bara 15-talet sekunder från att springa 10 000 meter på 30 minuter jämnt.
Strax dessförinnan tog hinderlöparen Per Jacobsen ett jättekliv, sänkte sitt rekord med tio sekunder och tog Henrik Skoogs skalp på köpet.

Strax efter att systrarna Dibaba inlett sitt 10 000-meterslopp på Solentunavallen började det att regna. Tirunesh och Ejegayehu höll ändå ett högt tempo på drygt tre minuter per kilometer trots att regnet tilltog, temperaturen sjönk betänkligt och flertalet av de nästan 4000 åskådarna lämnade Sollentunavallen för att söka skydd.
Tirunesh, som är trefaldig världsmästare (5000 meter, 4 och 8 km terräng), spurtade ifrån storasyster under slutvarvet och kom i mål på 30.15,67 - den femte bästa segertiden någonsin på 10 000 meter. Ejegayehu tog sig in som nummer tio i historien på 30.18,39. Som jämförelse kan nämnas att endast två svenska män sprungit distansen fortare i år.
Innan etiopiskorna forsade fram i regnet hade väderbetingelserna varit nästan optimala för långlöpning. Götas Per Jacobsen utnyttjade det till max på 3000 hinder där han plockade flera skalper. På upploppet passerade han Henrik Skoog och tog hand om andraplatsen på 8.30,86 - slagen bara av kenyanen Collins Kosgei. Det var en rejäl sänkning på tio sekunder av det personliga rekordet från ifjol. Nu har vi fem svenskar som sprungit 3000 hinder under 8.35 i år.