Extra semester lockar till motion

Ett mått på bättre kondition är sänkt vilopuls. En otränad person har 70-75 i vilopuls medan en vältränad har 45-55 slag per minut. Med vilopulsen som mått på kondition startar i april Kiruna kommuns nya friskvårdssatsning, Kirunapulsen.

Spring, cykla, åk skidor - här handlar det om 30 extra semesterdagar som ska fördelas bland de anställda i kommunen.
De anställda deltar i tremannalag och har som mål att förbättra lagets kondition så mycket som möjligt. Det lag som efter sju månader lyckats sänka sin sammanlagda arbetspuls mest vinner första pris som består av fem extra semesterdagar per deltagare. Resten av vinstpotten fördelas mellan tvåan och trean med tre respektive två extra semesterdagar per deltagare.
Idén med pulsmätning och att personalen tävlar i lag utvecklades av en sjukgymnast i Mora och har sedan spritt sig till många arbetsplatser i Sverige. Det nya med Kirunapulsen är belöningssystemet.
–Målsättningen är att få så många som möjligt att förbättra sin kondition. Det som är bra med den här modellen är att man faktiskt måste hålla på och motionera under lång tid och därmed får en chans att förändra sina vanor, säger friskvårdskonsulent Anita Nyström som tagit initiativ till Kirunapulsen. Sammanlagt blir det extra 30 semesterdagar, så det är en liten kostnad för arbetsgivaren. Men är det någonting alla vill ha så är det extra ledigt. Jag tror att intresset blir stort.