Extreme Marathon blir extremare

I förra veckan öppnade skidliftarna igen, solen höjde sig för första gången sedan i november över horisonten. Björklidens Fjällanläggningar har vaknat efter den långa polarnatten. Med 140 centimeter snö bjuder man på bästa förutsättningarna för vintersport.
Men inne på kontoret planerar man för löpning...

Intresset för Fjällräven Extreme Marathon har ökat år från år. Loppet i fjällmassivet mellan Abisko och Riksgränsen tio mil nordväst om Kiruna anses vara Sveriges tuffaste löpartävling. I den längsta klassen - F.E.M. 70 - springer man 70 kilometer under två dagar och sover över ute på fjället.
Men tuffaste loppet kan bli tuffare.
Årets stora nyhet är att man lägger de kortare loppen F.E.M. 30 och F.E.M. 50 dagarna innan huvudloppet. På det sättet kan de som känner sig utmanade få ett fyrdagarslopp.
F.E.M. 50+F.E.M. 70=F.E.M. 120!
- Vi har redan fått många förfrågningar och ett lag har redan anmält sig till den nya klassen, berättar Björklidens marknadschef Cia Granström.
87 lag är redan anmälda fördelade på de olika distanserna och klasserna män, kvinnor och mixed. Totalt tillåts 500 lag starta.
När loppet ordnades för första gången 1994 hette det BIMM - initiativtagaren Erik Ahlström har aldrig stuckit under stol med att förebilden för loppet i Björkliden är KIMM - Karrimor International Mountain Marathon. Ett lopp som avgörs i Skottland.
- Vi var där i höstas och prövade på originalet, berättar Cia. Det var hårdare än vad jag trodde, men kanske inte så organiserat som vi brukar vara vana vid.
- En klass som de har är en slags poängorientering där man har en viss tid på sig att ta så många kontroller man kan. Ju längre bort och ju svårare kontrollerna är desto mer poäng ger de. Kanske något för oss nästa år...

Mer information om Fjällräven Extreme Marathon på hemsidan.