Få tillfällen tävla i duathlon

Lördagens SM var den fjärde och sista officiella duathlon-tävlingen i Sverige. Ändå ropar triatlerna efter fler chanser att tävla i duathlon. Många tror också att det är den bästa inkörsporten till sporten.

Duathlon är en förkortad version av triathlon, simningen är struken. I stället har man lagt in ett löpmoment både före och efter cyklingen. SM avgörs i samband med Fyrisdubbeln i Uppsala. Lotta Ternström är SM-tävlingens kontaktperson och hon skulle gärna se att fler duathlon-tävlingar kom till.
- Det finns inte så många större tävlingar. Det är synd. Triathlon begränsas av simningen och framför allt så förlänger duathlon-tävlingarna säsongen.
Alla är överens om att duathlon-utbudet borde vara större, men få verkar beredda att göra något åt det.
- Triatleterna är kanske lite insnöade på sin sport. Det är visserligen många som tävlar även grenspecifikt, men när de arrangerar håller sig de till triathlon, säger Lotta.
- Duathlon-tävlingarna går bra, vad jag har förstått. Och de är lättare att arrangera eftersom det är väldigt många säkerhetsaspekter kring simmomentet i triathlon, det kräver läkare och många funktionärer.
Det finns ytterligare varianter på triathlon, som aquathlon, men det är mer på klubbnivå och duathlon kämpar fortfarande i skuggan av storebror.
- Ja, tyvärr! Nu är det mest samma folk som åker på alla tävlingar. Anledningen att många drar sig för triathlon är just simningen. Jag tror att det finns motionärer som skulle vilja pröva på.
Hur ska ni få tag på dem?
- Vi har annonserat i Runners World, haft kontakt med vår lokaltidning, Upsala Nya Tidning, satt upp lappar på gym. Det gäller att synas tillräckligt mycket. Motionärerna finns nog lite överallt. Ifjol var det en kille som frågade vad det var som vi höll på med när vi donade kvällen före tävlingen. När han hörde vad det var tyckte han att det lät så kul att han ställde upp dagen därpå!
Då kom det nästan 100 deltagare till Fyrisdubbeln. SM-statusen gav inte någonad ökning av anmälningarna. Drygt 60 fullföljde någon av klasserna.
Motionärerna sprangr fem kilometer, cyklade två mil och avslutade med två och en halv kilometers löpning. SM-klassen var dubbelt så lång, en mils löpning, fyra mils cykling och ytterligare fem kilometers löpning. Clas Björling vann, precis som ifjol.

/Resultat på Fyrisdubbelns hemsida

Bilder finns på jmloves hemsida!