Fantastiska Loroupe vann igen

En vecka efter det att hon satte nytt världsbästa i maraton tävlade Tegla Loroupe igen. På söndagen vann kenyanskan VM i halvmaraton i italienska Palermo med tiden 1.08.48.

- Maratonloppet förra helgen kändes i benen i nerförsbackarna så jag var tvungen att sticka lite tidigare, berättade Loruope som trotsade sin tränares taktik genom att rycka med fem kilometer kvar att springa.
Den 26-åriga kenyanskan vann 26 sekunder före Japans Mizuki Noguchi.
Halvmaraton VM i Palermo samlade ett mycket starkt startfält med kenyanskorna Catherine Ndereba (trea) och Joyce Chepchumba (femma), Sydafrikas Elana Meyer, Rysslands Valentina Yegorova och Etiopiens Derartu Tulu.
Danmarks Gitte Karlshøj och Annemette Jensen var Nordens enda deltagare. Gitte belv 33:a och Annemette 44 på tiderna 1.14.15 respektive 1.16.47.

I herrarnas lopp höll en krock med funktionär på att snuva Paul Tergat på segern. Tergat vann ändå spurtduellen med Sydafrikas Hendrick Ramaala och Etiopiens Tesfaye Jifar. Segertiden för världens snabbaste halv maratonlöpare blev nu 1.01.50. Tergats världsbästa på distansen är 59.17, och även om han även håller världsrekordet på 10000 meter börjar nu Tergat på allvar prata om en maratondebut nästa vår och OS i Sydney 2000.
Ett 50-tal nationer deltog i tävlingarna på Sicilien.

Alla resultat