Får vi någonsin se en svensk i täten i New York Marathon igen?

Direktsändning från New York Marathon 2017 med miljontals tittare över hela världen. Längst fram i täten svensken Fredrik Uhrbom. Bakom skymtar hemmafavoriten Meb Keflezighi och världsstjärnor från Kenya och Etiopien.

På söndagen avgörs New York Marathon. Världens största maratonlopp har 60000 löpare på startlinjen. Bland dem 600 svenskar. 2017 var det faktiskt en svensk som tog täten de första kilometerna framför de många världsstjärnorna. Se loppet direkt på Eurosport kl 15.15-18.15 söndag 4 november..

New York Marathon är ett av världens mest prestigefyllda lopp – även för elitlöpare. Bland kenyaner, etiopier och andra världsstjärnor stack Spårvägens Fredrik Uhrbom upp och tog täten i 2017 års lopp när ingen annan av elitlöparna ville dra. Uhrbom vann SM i maraton 2012 men tänkte sig att springa New York Marathon lite på skoj.

Det finns fortfarande mycket speed i de Uhrbomska benen och när ingen annan ville dra tog svensken täten. 
– Det var inte planerat på något sätt men ingen annan ville dra i motvinden, säger den rutinerade Fredrik Uhrbom.
New York Marathon har en tuff start uppför Verrazanobron. När det dessutom blåser mot blir det dubbelt jobbigt.
– Men jag bryr mig inte så mycket om det är uppför eller lite motvind, jag brukar kunna köra på i samma fart ändå. Jag hade tänkt springa i 3.30-fart och få en bekväm resa genom New York. Jag tror inte att det gick mycket snabbare. 

Tankarna när du upptäckte att du ledde New York Marathon?
– Jag brydde mig faktiskt inte utan jag låg i min fart. Men sedan så gjorde jag bort mig lite, ökade och var med där framme fortfarande vid andra (engelska) milen.

Med 16.37 på första 5 km och 10 km på 33.17 var Uhrbom på väg ner mot svenska EM-kvaltider.
– Nej, nej jag har inga EM-ambitioner och när jag passerade halvmaran på 1.11.34 var jag tvungen att dra ner på farten. Riktigt jobbigt blev det egentligen inte förrän på Femte Avenyn längs med Central park. De sista fyra kilometerna fick jag kämpa. 
I mål hade den 40-årige Spårvägen-veteranen 2.28.42, ett snitt på 3.31 per kilometer! Tiden räckte till en  27:e plats som bäste svensk i TCS New York City Marathon 2017. 
– Ja, ha ha, till slut blev det ju den snitt-tid som jag tänkt och jag har fått uppleva New York Marathon, säger Uhrbom som har en lång och framgångdsrik löparkarriär.
---
I 2018 års lopp gör Caroline Almkvist från Hässelby, som överraskande var trea i ASICS Stockholm Marathon och var tvåa i SM, en intressant start. Bland de svenska deltagarna finns även bland andra Anders Szalkai samt före detta elitskidåkarna Anna Haag och Emil Jönsson. 

Kenyanen Geoffrey Kamworor kommer tillbaka för att försvara sin seger från 2017 då han vann på 2:10.53. Främsta utmanarna är kanske tre etiopier:

  • Lelisa Desisa som vann Boston Marathon i både 2013 och 2015.
  • Tamirat Tola som tidigare i år var trea i Dubai Marathon på  2:04.06. 
  • Shura Kitata som var tvåa i årets London Marathon på 2:04:49.

I damklassen vann amerikanskan Shalane Flanagan 2017. Ytterligare fyra amerikanskor,  Des Linden, Allie Kieffer,  Stephanie Bruce samt Molly Huddle har gjort maran under 2.30. Men ändå är det nog de två kenyanskorna Mary Keitany (som jagar sin fjärde NY-seger) och London Marathon-vinnaren Vivian Cheruiyot som är huvudfavoriter till att vara först till målet i Central Park.