Farah, Kipchoge och Larsson i London Marathon

I skuggan av mästarduellen mellan Eliud Kipchoge och hemmafavoriten Mo Farah satsar fjolårets ASICS Stockholm Marathon-vinnare Mikaela Larsson på att stärka sina VM-aktier när London Marathon avgörs på söndag.

Kipchoge är världens genom tiderna snabbaste löpare. Den 25-årige kenyanen noterade i höstas nytt världsrekord med 2.01.39 när  han vann Berlin Marathon. I fjol segrade i London Marathon med tiden 2.04.17

Mo Farah är de senaste årens mest framgångsrike banlöpare i världen med inte mindre än tio OS-och VM-guld på 5 000 m och 10 000 m. Farah, som blivit adlad i Storbritannien för sina framgångar, har under senare år siktat in sig på längre distanser. I höstas vann Farah för första gången ett stort maratonlopp när han noterade nytt europarekord med 2.05.11 i Chicago.

– Det här är vad maratonlöpningen behöver. Det är positivt för sporten, säger Farah när han får frågan om den kommande duellen med Kipchoge.
– För mig är detta nästa utmaning som löpare. Jag tror att jag kan springa fort och att jag kommer att vinna fler stora maratonlopp.
Jag är verkligen förvånad att Mo så snabbt lärt sig springa maraton, säger Kipchoge, som vunnit de tio senaste maratonlopp han startat i.

Damklassen i London Marathon ser ut att bli en uppgörelse mellan de två kenyanska stjärnorna Mary Keitany och Vivian Cheruiyot,

Den svenska kvaltiden till höstens VM är 2.36.00. Den tiden klarade Mikaela Larsson redan i fjol när hon var bästa svenska med en 17:e plats i EM på personbästa 2.35.06.

Förutom Mikaela är det redan ytterligare tre svenskor som sprungit snabbare än 2.36. Endast tre per nation får starta i VM. Allra bäst av svenskorna är Charlotta Fougberg som överraskande i sin debut på maratondistansen noterade 2.29.40 när hon kom på sjunde plats i Sevilla Marathon i februari, den näst bästa svenska maratontiden genom tiderna.  

– Träningen har gått bra och Mikaela siktar på personbästa, rapporterar tränaren Kent Claesson.
Det kommer nog att krävas ned mot 2.30 för att ta en VM-plats, och det är den tiden som Mikaela siktar på.

Fjolårets svenska mästarinna har valt att inte starta i det kvinnliga elitfältet i London där damerna startar först av alla. Istället startar Mikaela längre bak där hon kan få hjälp med farthållningen av manliga löpare.

Söndagen blir intressant när det gäller VM-kval. Samtidigt som London Marathon avgörs arrangeras nämligen Hamburg Marathon där några intressanta svenska löpare kommer till start; Hanna Lindholm, som gjorde 2.30.37 i Valencia Marathon i december, och Ida Nilsson som sällan tävlat på maraton men som noterat imponerande resultat i andra långlopp.

Sista chansen att kvala in till VM är ASICS Stockholm Marathon den 1 juni.

Drygt 40 000 löpare är anmälda till London Marathon som är Europas näst största mara (Paris är större). De springer en snabb bana från Greenwich till målet vid Buckingham Palace. Inder den första milen går banan mestadels utför.

Hemsidan för London Marathon