Favoritsegrar ihalvmaraton-SM

Det blev favoritsegrar i både herr- och damklassen när SM i halv maraton (21 098 meter) avgjordes i Örebro i strålande solsken på lördagen. Marie Söderström-Lundberg, som i år klivit fram som Sverige-etta på längre distanser, vann damklassen med hela tre minuters marginal.

Trots att Marie inte kände sig riktigt i toppform noterade hon 1.12.50 vilket är den bästa tid en svenska noterat på halv maraton på ett par år. Det är också drygt 30 sekunder under Maries tidigare personbästa.
- Jag är förvånad att tiden blev så bra, kommenterade Marie, som
överlägset vann Tjejmilen för två veckor sedan.
Den 38-åriga Hässelby-löparen kom på tredje plats i fjolårets halvmaraton-SM och var då mycket belåten med att för första gången ha vunnit en SM-medalj.
I år har Marie sprungit hem två SM-guld och tre SM-silver. Hennes närmaste stora mål är Frankfurt Marathon den 25 oktober. Söndagens halvmara visar att Marie har möjlighet att göra ett verkligt bra resultat i Frankfurt.
Magdalena Thorsell, också hon från Hässelby, blev tvåa precis som i Tjejmilen.
Alfred Shemweta från Flemingsberg nöjde sig med att springa för segern i herrklassen. I söndags vann han Stockholmsloppet (halv maraton) på personbästa 1.02.43 efter en imponerande löpning. Nu noterade Alfred 1.05.33. Han låg avvaktande i tätklungan under loppets första halva och sprang sedan till en överlägsen seger under den avslutande milen. Avståndet till junioren Mustafa Mohamed på andra plats var 59 sekunder.