Finland, Danmark och Norgemen inte Sverige i NM

Nordiska Mästerskapen bjöd på överraskningar i Enhörna
I fjol så hade man uttagningen till de Nordiska mästerskapen på terrängbanan i Enhörna. Medan man i år fick svara för själva huvudarrangemanget. Det var tredje gången som terräng-NM avgjordes.

Det började med en flack parklöpning i Helsingfors för två år sedan, följt av en riktigt tuff banan i norska Ålgård förra året - där man hade oturen att brottas med ett snöoväder.
Medan man hade både uppehåll och hyfsat varmt i Sörmlandsskogarna i går.

Herrar seniorer
Det blev ett ryck av dansken Klaus Hansen med en kilometer kvar av de nio, som man sprang i herrklassen. Det överrumplade svenskarna. Och så här sa Claes Nyberg.
- Jag höll på att ladda upp för att sätta in den sista stöten. Men då kom han som ett skott och jag han inte svara innan det blev en lucka.
Nu blev det silver för Claes, som inte tävlat sedan Finnkampen och nog var lite ringrostig. Men det är ju EM som gäller för honom.
Glädjande blev det brons till hemmalöparen Erik Sjöqvist, som faktiskt inte var helt kurant.
- Jag har haft problem med ett ledband i foten, sa Erik - som fick ta smärtstillande tabletter.
Både Claes och Erik är uttagna till EM i Slovenien.

Kvinnor seniorer
Det handlade om Norge från första till sista steget i damklassen. Och till sist så var det Gunhild Halle, som egentligen inte alls gillar banor likt Enhörnas bana. Det är för mycket backar tycker hon.
Men inga backar verkade kunna stoppa Gunhild, som vann på 14.48 och med lagkamraterna Hovdenak och Larsen just efter sig. Det underlättade utan tvekan för arrangörerna, när det gällde att räkna ut vilka som vann lagtävlingen.
Bästa svenska först på åttonde plats och det var Kristina Rebane, medan årets stjärnskott Katarina Lindström slutade tia.

Pojkar 19
Det var en överraskande seger i juniorklassen. Ingen trodde väl att det skulle bli någon annan än Gustav Svedbrant, Spårvägen, som skulle vinna. Men Gustav har haft problem under en tid.
- Jag har problem med mitt knä och har inte kunnat träna som jag hade tänkt. Men jag hoppas att det kommer bli bättre och att jag kan springa bättre på terräng-EM, sa Gustav.
Segern gick nu istället till Gunnar Osmundsen, fem sekunder före Gustav och ytterligare sex sekunder före Henrik Ahnström.
Sverige kommer att skicka ett lag till terräng-EM och förutom Gustav och Henrik, så blir det Peter Karlsson samt eventuellt Erik Pettersson - som just nu finns borta i Arlington i USA.

Flickor 19
Storfavoriten Minna Myllykoski från Finland stod i en klass för sig, såg det i alla fall ut som. Men både Ida Nilsson och Mia Larsson, som var tvåa och trea i loppet tog in på finskan på slutet.
Och det var ju så när att svenskorna hade vunnit lagtävlingen. Nu blev det istället finskt med en ynka poäng.
Svenskorna kommer att åka med ett lag till terräng-EM, där Ida och Mia kompletteras av Johanna Nilsson.
HASSE SJÖGREN