Extremt spännande upplösning i F.E.M.

Först på den sista milen in genom den täta björkskögen till målet Nikkaluokta avgjordes Fjällräven Extreme Marathons herrklass.
Efter 60 kilometers löpning under två dagar skiljde i mål endast 49 sekunder mellan segrande paret Pär Johansson/Henrik Vuorinen och tvåorna Mattias Nyström/Henrik Persson.

Pär Johansson och Henrik Vuorinen startade som ledare först i jaktstarten på söndagsmorgonen. Tre par startade sedan inom drygt två minuter. Sedan var det ytterligare 60 lag som startade.
Snacka om att vara jagade.
- Vi visste att vi var starka uppför, sade Henrik Vuorinen.
Tokspring är ett annat ord.
Killarna från Norrköping ökade luckan upp till kontrollen i Kitteldalen. En klättring på drygt 600 höjdmeter. Jämför det med stockholmsmaran och det är som att springa uppför Västerbron 15 gånger på raken.
Nej, inte alls som Västerbron som förresten. Stigen upp till Kitteldalen är stenskrovligt elände. Några besvärliga jåkkar tvingade löparna till besvärliga vad.
Inte konstigt att ledarna Johansson och Vuorinen var trötkörda när de stämplade i kontrollen vid den lilla sjön i den kraterformade Kitteldalen.
Bakifrån kom Mattias Nyström och Henrik Persson som skjutna ur en kanon.
Killar som gillar utförslöpning.
- Vi tog två minuter på ledarna i utförslöpningen första dagen och nu var det nästan två mil utför. Det gällde för oss att bara stå på, säger Mattias Nyström.
Det bara visslade till på leden ner till Nikkaluokta och paret Nystrom/Persson tog täten och drygade ut ledningen på den lite krokiga och småsteniga leden ner mot Ladtjojaure.
Mattias och Henrik fick en s t o r lucka.
Men en liten rot, eller var det en sten, ändrade kanske utgången i herrklassen. Henrik Persson föll handlöst slog i huvudet och fick ett elakt jack.
Pär Johansson och Henrik Vuorinen som nästan gett upp hoppet kom ifatt medan Henrik Persson var lite groggy av smällen.
Norrköpingskillarna Johansson/Vuorinen gjorde segerrycket en mil från Nikkaluokta och trots att Henrik kvicknade till blev avståndet 49 sekunder i mål.

I Mixedklassen vann göteborgarna Annika Kihlström och Stefan Lemurell efter att ha haft ledningen redan på söndagen segermarginalen blev nästan 45 minuter. Även Pia Olsson och Annica Karlsson höll sin ledning och vann damklasen med klar marginal.
Totalt fullföljde närmare 70 lag det tuffa tvådagarsloppet i Kebnekaisefjällen.

Mer om Fjällräven Extreme Marathon 2005