Fler butiker för löpare

I fredags öppnade Löplabbet en ny butik i Göteborg. Denna vecka öppnar man ytterligare en i Stockholm och nästa vecka är det dags för en etablering i Sollentuna norr om Stockholm.
- Vi har haft ett fantastiskt intresse och försäljningen har ökat stadigt de senaste åren, säger Tommie Nordh, vice vd på Löplabbet.

Löplabbet är Sveriges största kedja med specialbutiker enbart för löpning. Första butiken öppnades 1984 på baksidan av Åhléns varuhus på Ringvägen i Stockholm. Nu handlar det om drygt tio butiker runt om i Sverige.
- Det är en hektisk period för oss men det känns verkligen helt rätt att möta intresset och öppna fler butiker, säger Tommie Nordh.

I fredags öppnade Löplabbet sin andra butik i Göteborg i Tennisshopens gamla lokaler på Engelbrektsgatan i Göteborg. Nu på fredag är det dags för öppning i Globen City.
- Butik nummer 13 öppnar vi sedan i köpcentret Stinsen i Sollentuna 20 mars, berättar Tommie Nordh. Nummer 14 öppnar i Valbo i Gävle en vecka senare.

Enligt Statistiska Cenralbyrån så joggar 1,2 miljoner svenskar minst en gång per månad. Det gör en jättemarknad för löparskor och utrustning. Enligt Marathon.se:s Stora Löparundersökningen som omfattar drygt 4000 löpare så handlar en löpare skor eller utrustning för i snitt 2000 kronor. Det gör en marknad som är värd 2,4 miljarder kronor.
De stora sportkedjorna Stadium, Intersport och Stadium har den största delen av försäljningen, men specialbutikerna har mer att hämta. Enligt Marathon.se:s Stora löparundersökning är Löplabbet löparnas första val. Drygt 30 procent går helst tilll Löplabbet.
- Det är glädjande siffror som stämmer bra med de undersökningar som vi själva har gjort, säger Tommie Nordh.
- Det är verkligen drag kring löpning igen!

Men även de stora kedjorna kommer att ge mer plats för löpning. Under våren kommer Stadium med 90 butiker runt om i Sverige göra en storsatsning. Stadium kommer även att tillsammans med Runners World göra en specialtidning för löpare.
– Löpning är en viktig del av vår satsning, säger Peter Janefjord, projektledare på Stadium.

Intersport-kedjan som har 140 butiker runt om i Sverige som ägs och drivs av enskilda köpmän. I Stockholm har man haft turbulens de senaste åren men nu öppnar man nya butiker igen.

Team Sportia har 107 butiker i Sverige. Totalt säljer Team Sportia-butikerna cirka 700.000 par skor per år av vilka hälften är joggingskor.

Relativt nyetablerade Runners’ Store med endast en butik har satsat hårt på Internetförsäljningen och har i februari öppnat en finsk Internetbutik.
- Vi har gemensamt lager med Finland vilket är viktigt eftersom vi på det här sättet kan få underlag att ha ett bredare sortiment, säger vd Mikael Andersson.

PS.
Frågan från Stora löparundersökningen var:
Vilket är ditt första val när du ska köpa utrustning?
Svaren:
1) Löplabbet 1416
2) Intersport 762
3) Runners' Store 585
4) Stadium 541
5) Team Sportia 447
6) Gå- och löpkliniken 138
7) Sportex 10
Övriga 532