Fler fuskare: Spårvagnen till segern

Said Dogga är inte den förste att avslöjas med att fuska i maratonlöpning. I USA har det förekommit några uppmärksammade fall.

Mest känt är fallet Rosie Ruiz som hyllades som segrare av damklassen i Boston Marathon 1980. Hennes fusk uppdagades inte förrän flera dagar efter loppet. Journalister och elitlöpare var först förbluffade över att en kvinna som aldrig hört talas om intervaller och snabbdistans kunde springa så snabbt.
När Rosie Ruiz inte fanns med vid några kontrollstationer började en tragikomisk historia att rullas upp. Det visade sig att Ruiz hade sprungit New York Marathon året innan och när hon skulle bryta loppet sneddade hon över till målområdet där hon föstes in bland de andra löparna och registrerades på en tid som kvalificerade henne till Boston.
Påhejad av arbetskamrater fick Ruiz ledigt för att åka till Boston. Efter loppet i New York fanns arbetskompisarnas - och chefens - förväntningar. Rosie Ruiz ville inte göra dem besviken, hoppade av banan, tog spårvagnen några mil, och hoppade in igen. Det var aldrig meningen att hon skulle vinna, men eftersom hon inte hade någon koll på maratonlöpning hoppade hon in så långt fram i loppet att hon var första dam i mål...

Boston marathon drabbades också året innan av en fuskare. Oscar Miranda vann åldersklassen för män över 50 år på 2.16.32. Världsbästa i åldersklassen men Miranda fanns inte med listorna från i arrangörernas hemliga kontrollstationer.

Även New York marathon har haft problem med fuskare. 1990 strök man vinnarna i två veteranklasser. En av dem vinnaren i 60-årsklassen, en 65-årig man som vann på 2.41.38.