Född: en ny svensk mara

Det är ute på landet som den svenska maratonlöpningen lever.
Ursäkta, Stockholm, men de nya loppen finns på de små orterna.
I söndags var det premiär för Kolarmora Marathon.

Kolarmora ligger i Knutby mellan Norrtälje och Uppsala. Knappast markerad ens i den mest ambitiösa bilatlasen. Men i söndags sattes namnet på maratonkartan när 59 löpare startade från Svärdens IP i Knutby.
Det ordnas mer än 30 maratonlopp i Sverige under en säsong. Antalet har varit ganska konstant sedan mitten av 80-talet.
Stockholm Marathon har en fast grepp om de flesta maratonlöparna, men när dett gäller de mindre loppen finns det en tydlig trend. Lantisarna tar över. De senaste årens nykomlingar är Vattudalen 1997, Östergarn 1998 och nu senast Kolarmora 1999. Typiskt är att Örebro City Marthon som också skulle arrangerats i söndags valde att lägga ner sitt lopp.
Ersättaren Kolarmora bjöd dock på en nästan lika flack bana, och en banläggning som påminde om Örebros, en kombination av vändpunkt- och rundbana.
De bägge maratonentusiaterna Kjell Åström och Bertil Jansson arbetar tillsammans på Kolarmora behndlingshem. På hemmet finns lite drygt 10 boende före detta narkotika eller alkoholmissbrukare. Med Kjell och Bertil som påhejare har många boende börjat motionera, men i söndags var det kanske lite väl långt. Ingen av de boende på Kolarmora sprang, men totalt fullföljde 54 löpare. Snabbaste man Tommy Sjöström, Kvarnsveden 2.57.17 och vinnare i damklassen Ylva Rangne, Fredrikshofs IF 3.43.09.
Alla resultat finns här.