Förbundskaptenen vill inte ha Marie Söderström Lundberg i OS

- Tyvärr Marie, du har inte klarat nomineringsgränsen till OS. Ditt namn kommer inte att föras fram när Sveriges Olympiska Kommitté har styrelsemöte med komplettering av OS-truppen till Sydney.
Det beskedet ger friidrottens förbundskapten Leif Dahlberg till maratonlöparen Marie Söderström Lundberg, Hässelby SK.

Förbundskapten Dahlberg hänvisar till de nomineringsgränser som Svenska friidrottsförbundet satt upp i samråd med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
För kvinnor är nomineringsgränsen 2.33.00. Marie Söderström Lundberg hade 2.33.05 i ett japanskt storlopp i våras.
Fem sekunder i ett maratonlopp är en marginal som i andra grenar skulle betraktas som försumbar.
Översatt till andra friidrottsgrenar är den:
- Sex tusendelar på 100 meter.
- Mindre än en centimeter i tresteg.
Leif Dahlberg menar att han argumenterat inför SOK för att Marie ska nomineras till OS. Men Dahlberg har inte fört Maries namn längre än till tjänstemannanivå, det vill säga till SOKs sportchef Stefan Lindeberg.
- Visst kan friidrottsförbundet fortfarande be SOKs styrelse att ta ställning till om Marie ska få åka eller inte. Det är styrelsen som fattar besluten och inte tjänstemännen, förklarar SOKs informationschef Björn Fohlin.
För att komma ifråga för deltagande i OS gäller att man ska ha chans att man ska ta en finalplats. För friidrott är det en plats bland de åtta bästa.
Marie Söderström Lundberg var 17:e tjej på maraton i VM 1999. Sedan dess har hon förbättrat sina personliga rekord både i hel- och halvmaraton, vunnit Stockholm Marathon för andra året i rad och dessutom var hon bästa europeiska löpare i Nagoya marathon i mars.
- Visst har Marie utvecklats som maratonlöpare, men hon har ju inte klarat nomineringsgränsen, säger Leif Dahlberg.
Hässelby SKs Anders Olsson, som även är ledamot i Svenska friidrottsförbundets styrelse, är förvånad över Dahlbergs agerande:
- Marie har gjort sådana resultat att hennes namn åtminstone bör läggas fram för SOKs styrelse. Man borde kunna argumentera inför SOK om maratonlöpningens speciella förutsättningar. De chansartade förhållanden i ett stort mästerskap ger möjlighet för de statistiskt inte lika goda löparna att placera sig högt upp.
Nästa nomineringsmöte som SOK har är den 19 juli. Sista uttagningsmötet är den 8 augusti.
- Jag pratade med Leif Dahlberg i onsdags som gav mig klart besked att jag inte får åka, säger Marie Söderström Lundberg. Bland annat tyckte han att mitt lopp i Stockholm inte var något bra formbesked.
Marie håller med om att loppet i Stockholm marathon inte var någon fullträff. Detta trots att hon vann damklassen med över fyra minuter, den största segermarginalen i loppets historia.
- Jag hade varit skadad veckorna innan och kan bättre, menar Marie självkritiskt.
- Det som varit jobbigast med hela OS-diskussionen är att jag inte fått raka besked. Alla som man träffar undrar hur det går med OS - och jag har ju inte kunnat svara eftersom jag inte vetat, förklarar Marie.