Först terräng-SM och sedan enduro

Dags för start i Gotland Grand National. Landslagsmeriterade löparen Gabriella Samuelsson syns mitt i bilden, med vit hjälm med rött band.

Förra helgen ingick Gabriella Samuelsson i Hässelbys lag som tog silver på 8 km vid terräng-SM i Falun. Den här helgen har hon tävlat i landets mest krävande endurolopp Gotland Grand National – tre timmar motorcykelåkning i tuff terräng utanför Visby.

Gabriella är en meriterad löpare. Hon var uttagen att springa maraton vid EM i Barcelona 2010.
Som enduroåkare är hon dock nybörjare.
– I juli hade jag aldrig sett en motocrosshoj, men när jag fick höra talas om Nordic Extrem Trophy så beslöt jag mig för att ställa upp, berättar Gabriella.
Nordic Extrem Trophy är en ny tävling där det gäller att först åka Gotland Grand National på lördagen och sedan på söndagen springa 10 km.

– Jga var väl lite naiv när jag skaffade mig en 250 cc motorcykel. Den var fruktansvärt tung och dessutom så pass svårstartad att jag måste ha hjälp med att kicka igång den varje gång cykeln stannat.
– Så kunde vi ju inte ha det, så jag bytte till en 125 cc hoj. Den känns som en moppe jämfört med 250 cc-cykeln.

Gabriella började träna körteknik och styrka, och började gilla motocross mer och mer.
Hon var ladda inför debuten i Gotland Grand National som är landets största endurotävling med nära 2 694 deltagare. Kanske var Gabriella lite för laddad, för hon var snabb när det gällde att springa fram med motorcykeln till startlinjen:
– Jag råkade komma i första ledet, och det var inte vad jag tänkt mig. Jag hade planerat att ta det lugnt, berättar Gabriella, som blev omkullkörd strax efter starten.
– Körningen gick sedan fantastiskt bra. Jag är jättenöjd.

I Gotland Grand National är maxtiden tre timmar. Gabriella hann med tre varv på den svårkörda banan som är 22 km lång.
- Jag var osäker om jag skulle klara ett varv, så jag är mycket belåten med tre.
– Det var tufft. Jag körde omkull fyra-fem gångar. Hela tiden hade man en massa andra förare runtomkring sig. Många var ganska hänsynslösa.

Nybörjaren Gabriella kom på 32:a plats av 60 startande i damklassen och firade detta med att springa 14 km på lördagskvällen.
– Jag tänkte att jag bara jag bara hade 10 km löpning kvar och att det inte skulle bli några problem. Jag siktade på att vinna det loppet.
– Men när jag vaknade i morse hade jag träningsvärk i hela kroppen; ryggen, armar, axlar och ben. I går kände jag inte av enduroåkningen, men nu var jag stel över allt.

10 km på en jobbig terrängbana borde passa Gabriella som är en duktig terränglöpare och som har vunnit Tjur Ruset, men nu kunde hon inte springa på normal nivå. Petra Kindlund, som vann en av tävlingsdagarna i Tjur Ruset i år, och som inte åkte Gotland Grand National, besegrade Gabriella med 40 sekunder.
För Gabriella är det viktigaste dock att det gick så bra i lördagens endurotävling. Och hon har inga planer på att överge löpningen.