Första loppet 2001 frös inne - nu väntar SK Gränsen till midsommar med nästa lopp

För ett år sedan ordnade SK Gränsen ett skidlopp som startade år 2000 och gick i mål 1999.
På nyårsdagen var det tänkt att Norrbottensklubben från Hedenäset skulle ordna 2001 års första långlopp.

Under 2001 har friidrottsklubbar runt om i Sverige planerat in mer än 500 lopp. De flesta distrikts lopp finns redan i Marathon.se:s kalender för 2001.
Först ut av Sveriges långlopp 2001 var alltså SK Gränsen med sitt Nyårslopp på nyårsdagen.
- Vi tyckte att det kunde vara en kul grej att ordna det första loppet på det nya året, förklarar Åke Saloniemi i SK Gränsen.
- Förra året ordnade vi en skidtävling på nyårsafton med start på finska sidan efter tolvslaget och med mål på den svenska sidan före tolvslaget. På det sättet fick vi ett lopp med start 2000 och med målgång 1999. Vi lär visst vara på väg in i Guiness rekordbok...
Låter halvtokigt. Och att sedan komma på idéen att springa på nyårsdagen...
- Jaee... det var väl mer än kul grej. Loppet var bara på sex kilometer, säger Åke Saloniemi. Kan dom hoppa i Garmisch Partenkirchen varje nyårsdag kan väl vi springa också.
Men Midvinterns natt är hård. Hedenäset ligger bara några mil söder om polcikeln. På nyårsdagens morgon var temperaturen minus 25 grader. Löparna rekommenderades att stanna kvar i stugvärmen. Och de närmaste månaderna kommer man att koncentrera sig på skidsäsongen. Först till midsommar planerar SK Gränsen nästa långlopp - Gränshölkkä.
- Hölkkä betyder "joggen" på finska, berättar Åke Saloniemi. Vi umgås mycket över gränsen. Vi springer deras tävlingar och finnarna kommer hit och springer våra.
Med endast 700 invånare i det lilla samhället vid Torne älv var ändå SK Gränsen största klubb i Luleå stadsmara förra året. 46 av klubbens medlemmar var med i distriktets största lopp.
SK Gränsen är en förebild på många sätt. Här håller man igång motionsidrottandet, man har bra ungdomsverksamhet i klubben och ett nära samarbete med skolan som har en frilufts- och idrottsprofil.
Så visst är SK Gränsen rätt klubb att inleda friskvårdsåret 2001!