Första segern för Johanna

Tvåa i fjol, seger i år för Motalas Johanna Eriksson

Precis som Mustafa Mohamed växlade Johanna Eriksson fjolårets andraplats på Ramboll Stockholm Halvmarathon till en seger i år. Motalalöparen var ohotad och vann med nästan en och en halv minut till Umeås Charlotte Andersson.

Johanna Eriksson kan dessutom likt Musse även jämföra sin tid på världsrekordbanan i Barcelona i vintras med loppen i fjol och i år i Stockholm. Den 38-åriga operationssjuksköterskan satte personligt rekord i Stockholm ifjol med 1:16:11. Det sänkte hon med nästan exakt en minut i Katalonien och idag blev det 1.15:51.
– Jag såg faktiskt ingen. Det var tungt, men det gick bra ändå. Men det kändes tyngre i år även om det gick snabbare, konstaterade Johanna som haft något av ett genombrott det senaste året och debuterade på Finnkampen häromveckan.
Johanna arbetar heltid och kör all sin träning ensam.
– Det är ganska jobbigt att få ihop tiden till träning, menar hon, speciellt som de pass som hon får av sin tränare Christian Mundt kan vara väldigt mastiga.
– Många gånger har jag ångest, men jag lyckas klara dem, och då känns det lättare efteråt!

Bakom Johanna knaprade Charlotte Andersson in på kroatiskan Nikolina Sustic, en löpare som Umebon kände igen från i höstas, då båda tävlade i Verona.
– Vi startade samtidigt den gången, men då sprang hon maratonsträckan och jag sprang halvmaran.
– Jag kan ju inte haka på henne, tänkte jag. Men det kändes bra. Jag sprang om henne, hon sprang om mig, jag sprang om henne. När hon stack mot slutet såg hon ruskigt pigg ut och då tänkte jag att inte hade en chans. Men hon släppte.
– Nu drar jag! bestämde jag. Men eftersom jag inte såg nåt på klockan visste jag inte hur mycket det var kvar. Jag trodde att målet var närmare! snabbspolar Charlotte genom loppet där hon knep andraplatsen till slut 14 sekunder före Sustic.

– Ruskigt roligt! Jag trodde inte att det skulle gå så här bra, jublar Charlotte som slog sitt färska personliga rekord satt i västerbottniska Tavelsjö med nästan en och en halv minut, till 1:17:16.
Och ändå startade hon loppet med lätt panik då klockan slocknade lagom till start. Charlotte frågade en kille i början hur fort det gick och fick till svar:
– Jag vet inte, men det går ruskigt snabbt!

Sustic är för övrigt van att springa många maror tätt. Hur många har det blivit i år?
– 19, svarar kroatiskan och ser närmast generar ut.
– 19?! Då har jag en bit kvar, skrattar herrsegraren Mustafa, som gör sitt livs elfte i New York om knappt två månader.