Från Gargnäs till Tanzania

Mellan Gargnäs i Västerbottens inland och Arusha i Tanzania är avståndet på alla sätt långt.
Vindelälvsloppet har fört dem samman.
Efter att ha varit snabbaste lag i Vindelälvsloppet på fredagen talar Gargnäsföretagaren Anders Grundström om att starta en friidrottsklubb i Tanzania.

Flemingsbergs SK vinner tävlingsklasserna i Vindelälvsloppet, men på fredagen var det Team 100 som var snabbast. Tanzaniern Michael Lola sprang i mål med flera minuters marginal till Flemingsbergs slutman.
- Den som är först i mål borde vinna. Det vore bättre om man bara hade en klass, menar Anders Grundström, mannen bakom Team 100.
Team 100 tävlar i den öppna klassen men är allting annat än ett motionsgäng. I laget finns tre tanzaniier och fullt av duktiga löpare. Med bara tio minuter upp till Flemingsberg är det möjligt att laget blir snabbast i Vindelälvsloppet.
- Fast det finns ingen garnäsbo i laget längre, berättar Anders Grundström. Det var en utmaning för oss som aldrig tagit ett löpsteg när staffeten satte igång men vi har lagt skorna på hyllan igen...
Gargnäs är något av Västerbottens Gnosjö. Och när man inte ville springa själva längre började man värva löpare. För Anders Grundström som är egen företagare med 100 snställda är det inte så märkvärdigt att dra ihop ett lag tilll Vindelälvsloppet.
- Huvudsaken med det här loppet är att ha trevligt. Det är ett sätt att träffas och ett viktigt evenemang, men själva loppet kunde nog göras kortare menar Grundström.
Under åren har Grundström fascinerats av de tanzanska löparnas kapacitet, väl medveten om de knappa förhållandena som råder i deras hemland.
- I vinter kommer jag att åka ner till Arusha i Tanzania och försöka dra igång en klubb med målsättning att få fram världsstjärnor i långlöpning , berättar Anders Grundström.