Friidrottsförbundet införåldersgräns för halvmaran

Från och med nästa år måste de som springer lopp på halv maraton (21,1 km) eller längre distanser vara minst 17 år gamla. Detta beslutades vid Svenska Friidrottsförbundets årsmöte i Solna på söndagen.

I förbundets tävlingsregler anges idag ej någon minimiålder för deltagannde i långlopp. Däremot kan en klubb på egen hand bestämma om minimiålder i de lopp klubben arrangerar. Vid Stockholm Marathon har t.ex. minimiåldern varit 17 år ända sedan premiären 1979.
Den skånska löparklubben Härlövs IF hade motionerat om att införa 18 år som lägsta ålder för lopp på halv maraton och längre distanser. Svenska Friidrottsförbundets styrelse var positiv till motionen, men föreslog 17
år som lägsta ålder, d v s den nedre åldersgräns som gäller för yngre juniorklassen.
Svenska Friidrotstförbundets årsmöte beslutade också att SM på 3x1500 m för damer från och med i år införs på SM-programmet. Tidigare har 4x800 m varit längsta distans för damerna på stafett-SM medan herrarna även tävlat på 4x1500 m.
Att damerna nu springer 3x1500 m istället för 4x1500 m beror på att bredden på damsidan är sämre än på herrsidan.
Bengt Westerberg omvaldes till ordförande. Det blev omval även av övriga styrelseledamöter.
Det gångna verksamhetsåret gav ett mindre överskott; 71000 kr. Förbundet släpar därmed fortfarande på en skuld på närmare 5 milj kr. Den vidlyftiga satsningen på landslaget inför VM i Göteborg 1995 kostade stora pengar. En del av det underskott som då uppstod är avbetalt, men fortfarande återstår alltså 5 milj kr.
Mot den bakgrunden är det bekymmersamt att förbundets huvudsponsor Svedala ej förlängt avtalet med Svenska Friidrottsförbundet. En betydande inkomstkälla för förbundet är beskattningen av långlopp och motionslopp. Förbundet får årligen in c:a 1,5 milj kr i avgifter från långloppsarrangörerna. Det utgör 6 procent av förbundets totala inkomster.
Vid årsmötet uppmärksammades några av fjolårets bästa löpare. Malin Ewerlöf gratulerades för hennes dubbla EM-silver på 800 m. Jessica Carlberg från Oskarshamn och Henrik Skoog från Villstad fick Edvin Wide-stipendiet som årligen delas ut till två unga lovande löpare. Carlberg, som tävlar på 5000 m, och Skoog, som tävlar på 3000 m hinder, var båda finalister i junior-VM i fjol.
800-meterslöparen Jon Andersson från Falun fick mottaga ett stipendium
från Friidrottens ungdomsfond.

Marathon.se:s läsare sade nej till 18 års gräns