Friskis hänger på löpartrenden

Lite i skymundan är Friskis & Svettis Sveriges största friidrottsförening. Där satsas det nu mer på utomhusträning. Crosstraining med en blandning av löpning och styrka är på frammarsch. På vissa platser har det till och med slagit ut jogginggrupperna.

När Johan Holmsäter grundade Friskis&Svettis i slutet på 70-talet var löpning grunden för all träning. Efter en nedgång har löpningen kommit starkt tillbaka men i nya former. Ungefär en tredjedel av de drygt 150 föreningarna erbjuder crossträningsvarianter där löpning eller stavgång mixas med styrketräning.
Ett ”jogging-cross”-pass pågår i 75-90 minuter. Efter en uppvärmningsjogg på tio minuter och några rörlighetsövningar springer deltagarna i fem minuter fram till den första styrkestationen där ett par, tre övningar genomförs. Det kan handla om två set med armhävningar och ryggresningar. Sen fortsätter men med några minuters löpning till två till fyra stationer till för att avsluta med en längre bit som kan innehålla löpteknik, stegringslopp i backe eller rena intervaller.
Träningsformen erbjuds året runt och har blivit alltmer populär.
– De som kommer igång fortsätter gärna, berättar Ann Fredriksen på Friskis&Svettis i Tyresö, söder om Stockholm, som har utvecklat konceptet.
– I vissa föreningar har de slagit ut jogginggrupperna eftersom många tycker att springa kan de göra själva, men den här blandningen vill de göra i grupp.
För det mesta utnyttjar grupperna befintliga staket och bänkar som redskap till styrkeövningarna men numera har man även gummiband med sig för att utföra fler stående övningar under den blöta årstiden.
– Vi modifierar lite efter säsong.
Grupperna kan omfatta upp till 20-25 löpare med olika förmågor. De löpstarka får springa längre sträckor. Så att ingen behöver känna att man sackar gruppen. Man kan till exempel ge sig ut på en slinga där alla får vända efter ett bestämt antal minuter för att återsamla gruppen.
I våras genomförde Friskis den första fortsättningskursen med inriktning på utomhusträning för sina ledare. Det innebär att det nu finns en Steg 2-kurs med jogging-stavgång-cross utöver den allmänbildande Steg 1-kursen som alla ledare får genomgå.
– Det var en jättehit. Nu får de lika mycket utbildning som de andra ledarna, intygar Ann Fredriksen.
Efter den fullbokade kursen planerar nu Friskis&Svettis att genomföra två sådana utbildningar varje år.