Full fart i Olympic Day Run

Det var deltagarrekord och fin stämning på start- och målområdet när Olympic Day Run avgjordes i skönt sensommarväder i Stockholm på torsdagskvällen.
Anders Szalkai och Jennie Åkerberg var snabbast i herr- och damklassen, men loppets stora vinnare var Anna Iderot från Nynäshamn som vann resa för två personer till OS i Sydney. Resorna är tillsammans värda drygt 100000 kr.

Det regnade ihärdigt i Stockholm under torsdagen, men på eftermiddagen klarnade det upp och när starten gick för Olympic Day Run gick kl 19.00 var himmeln klarblå.
Nära 3 000 löpare sprang den nya banan runt Riddarfjärden. Bland dem återfanns 1976 års OS-mästare i cykel Bernt Johansson och den trefaldige OS-ettan i skridsko Tomas Gustafsson.
Anders Szalkai, som var svensk OS-deltagare i Atlanta för fyra år sedan, vann herrklassen sedan han ryckt från Christer Malm och Jonas Larm 300 meter från målet i Kungsträdgården.
I damklassen var Jennie Åkerberg, som liksom Szalkai tävlar för Spårvägen, överlägsen.
För 1998 års svenska mästarinna i maratonlöpning blev torsdagen smått omtumlande. Sedan förra helgens Tjejmilen-vinnare Marie Söderström-Lundberg tvingats lämna återbud till Finnkampen i helgen p.g.a. förkylning blev Jennie tillfrågat om hon ville springa 10000 m i Helsingfors.
- Jag blev jätteglad att dom frågade mig, men till sist bestämde jag mig för att tacka nej, berättade Jennie.
- Jag satsar hårt på Berlin Marathon som avgörs helgen efter Finnkampen. Ett tufft lopp på 10000 meter en veckan före Berlin passar nog inte mig så bra.
Jennie Åkerberg och alla andra deltagare belönades med Olympic Day Runs guldmedalj samt med det svenska OS-lagets supporter T-shirt.
Detta var nämligen en kväll i olympisk stil.
Den kunnige och underhållande speakern Sven Melander intervjuade några av de svenska OS-hoppen. Bland dem återfanns Kajsa Bergqvist som åker till Sydney nästa vecka med siktet inställt på att slåss om en medalj i höjdhopp:
- Jag tävlade i Atlanta för fyra år sedan, men den här gången känns det annorlunda, berättade Kajsa, som nu känner att hon tillhör världseliten i sin gren.
- Jag var i Sydney i fjol och såg stadens fantastiska OS-stadion. Sedan dess har jag längtat till OS.
- Är du nöjd om du klarar en plats bland de sex främsta, undrade Sven Melander.
- Jag siktar betydligt högre än så, svarade Kajsa.
Bland de gäster som presenterades från Kungsträdgårdens scen fanns bland andra fotbollslegendaren Nisse Liedholm (olympisk guldmedaljör 1948) och Olof Stenhammar som jobbar tagit ledning från sitt arbete med att för OM-gruppens räkning köpa London-börsen.
Stenhammar berättade om Olympialaget som stöttar de svenska OS-hoppen. Olympialaget var också huvudsponsor för torsdagens Olympic Day Run.
Olympic Day Run arrangeras av Internationella Olympiska Kommittén i drygt 130 länder världen runt.
Några av de företag som ingår i Olympialaget lottade ut priser bland deltagarna till ett värde av c:a 150 000 kr, bland annat resorna till Sydney som UPS ställde upp med. Panasonic lottade bl.a. ut en widescreen-TV.
Åskådarna fick också se en visning av den svenska OS-truppens klädkollektion. Klädkollektionen är framtagen av Stadium.

Resultat Olympic Day Run, 8,7 km.
Herrar:
1) Anders Szalkai, Spårvägen, 26.17
2) Christer Malm, Hammarby, 26.19
3) Jonas Larm, Hässelby, 26.21
4) Ulf Olsson, Hässelby, 26.56
5) Bill Krohn, Flemingsberg, 27.17
6) Jan Amneaus, Väsby, 27.42
7) Tobias Martinsson, Malmö, 28.24
8) Emils Östberg, Sundbyberg, 28.39

Damer:
1) Jennie Åkerberg, Spårvägen, 30.43
2) Florence Engström, Hässelby, 33.08
3) Katarina Löf, Spårvägen, 34.42
4) Åsa Björnsdotter, Skanska, 35.47
5) Åsa Nord, Regeringskansliet, 36.07
6) Annika Lind, Johanneshov, 36.17