Fullständig afrikansk dominans första dagen

De afrikanska löparna dominerade stort första dagen i årets VM i terränglöpning. Derartu Tulu från Etiopien vann damernas långa bana, kenyanen John Kibowen herrarnas korta och i damernas juniorklass var kenyanskan Vivian Cheriuiyot snabbast.

- Afrikanerna håller på att befästa sina positioner även på den kvinnliga sidan, säger den svenske förbundskaptenen Sven-Åke Jåfs som såg de båda svenska talangerna Mia Larsson och Ida Nilsson bli 28:e respektive 44:e tjej i juniorloppet.
Sven-Åke Jåfs menar att bredden på den kvinnliga afrikanska löpningen är bättre än någonsin. För tio år sedan var det ovanligt med afrikanska löpartjejer medan de fullständigt dominerade både senior- och juniorklass under första dagen i VM i terränglöpning.
- Mia Larsson gjorde ett jämnt lopp och var faktiskt tredje europée med sin 28:e plats, säger Sven-Åke Jåfs. Det lovar gott inför EM på hemmaplan i december.
- Jag tycker även att Ida Nilsson gjorde ett bra lopp även om hon inte sprang lika jämnt. Hon hade nog respekt för den långa distansen (sex kilometer), nu löpte hon särskilt starkt på slutet då hon sprang upp sig till en 44:e plats.

Mer om terräng-VM och resutlat på officiella hemsidan