Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Fyra guldpengartill Marie Söderström

För exakt två år sedan vann Marie Söderström sin första SM-medalj när hon var med i Hässelbys andralag som kom på tredje plats i lagtävlingen vid terräng-SM i Göteborg.

På söndagen vann Marie fyra SM-guld inom en tidsrymd av en och en halv timme. Först segrade hon klart på 4 km, sedan utklassade hon konkurrenterna på 8 km:
- Jag var mentalt inställd på att springa 12 km med en paus efter 4 km, berättar Marie Söderström-Lundberg.
- Det var faktiskt jobbigast på 4 km. Det var så hård rusning i början på det loppet.
- På 8 km tog jag det försiktigt under det första varvet för att inte dra på mig mjölksyra. Sedan var det inte några problem. Jag är förvånad att segermarginalen blev så stor på 8 km.
På 4 km var Marie Söderström-Lundberg 12 sekunder före tvåan Magdalena Thorsell och ytterligare en sekund före trean Ulrica Orre. Alla tre tävlar för Hässelby som givetvis vann lagtävlingen klart.
På 8 km hade Marie 42 sekunders segermarginal till tvåan Helene Willix från KA1. Magdalena Thorsell tog sin andra individuella medalj för dagen när hon blev trea. Hässelby vann även här lagtävlingen klart.
- Det här var kanske det bästa terränglopp jag gjort, helt i klass med Lidingöloppet i fjol, summerade Marie Söderström-Lundberg.
Marie fick sitt genombrott i fjol då hon vann SM på 10000 m och halv maraton. Hon var SM-tvåa i terränglöpning 8 km, 5000 m och maraton. Marie var dessutom etta i Tjejmilen och tvåa i Lidingöloppet.

Claes Nyberg från Karlstad-Göta tog hem SM-tävlingarnas tuffaste klass, herrar 4 km. 1997 års EM-tvåa tog kommandot vid 1 km och kunde sedan springa hem ett nytt SM-guld. Han var åtta sekunder före Mustafa Mohamed från Hälle.
Alfred Shemveta från Flemingsberg svarade för söndagens bästa prestation när han vann 12 km med nära två minuters marginal. När Mattias Persson inte kunde ställa upp p.g.a. halsont var fjolårets svenske mästare på 10000 m och halv maraton förkrossande överlägsen.
Shemweta har övertygat i vår. Hans närmaste stora mål är Stockholm Marathon. Där hoppas han - precis som Marie Söderström-Lundberg - på att klara kvalgränsen till sommarens VM-tävlingar i Sevilla.