Gahne och Olssonsnabbast i Lucialoppet

Vintern har kommit också till Gotland. Men i Sveriges mest aktiva löpardistrikt betyder det inte att det saknas långlopp.
På lördagen avgjordes Lucialoppet i Visby med över 200 startande.
Det blev fastlandssegrar i huvudklasserna.

- Ja, fast min pappa är född här på ön förklarar damsegrarinnan Ingela Gahne, Hässelby SK. Och familjen har en stuga i Tofta.
Under det senaste året har Ingela Gahne och sambon Ulf Olsson varit flitiga gäster i de gotländska loppen. Båda tillhör topp-10 på maraton i Sverige och kortare distanser som lördagens 10,7 kilometer runt Visby är mer snabbhetsträning.
Anders Edgren, Enhörna, och hemmalöparen Olof Thunegard, Roma IF, drog framme i täten fram till spurtpriset vid fyra kilometer som Edgren vann. Sedan klev Ulf Olsson fram i täten.
Banan var visserligen sandad, men Ulf Olsson hade helt säkert nytta av sina terrängskor med spikar.
- Jag tyckte att jag halkade ändå och jag hade 30 sekunder sämre tid i år än i förra årets segerlopp, säger Ulf Olsson som i mål hade tiden 34.11.
Anders Edgren klarade andraplatsen på 34.51 framför Pekka Anderman, Flemingsbergs SK 34.57.
Många fastlänningar i toppen i det 17:e Lucialoppet. Ett gott betyg till arrangörena, men tävlingstillfällen ges heller inte på så många andra platser så här års.
På Gotland finns finns det dock gott om tävlingstillfällen året runt. Närmaste loppet blir nyårsloppet i Klintehamn. i januari sätter Vintercupen igång. Totalt brukar det bli ett 25-tal lopp per säsong. Fantastiskt med tanke på att ön bara har 56000 invånare. Men så har Gotland också flera gäng långlöparentusiaster. Den här gången var det P18 IK som arrangerade, annars är det klubbarna IK Tjelvar och Roma som dominerar långlöparscenen på Gotland.

Fullständiga resultat från Lucialoppet