Gärderud bakom Malins löpsteg- så här tränar du Gärderudsintervaller

I sin nya bok "Malins löparbok" ger Malin Ewerlöf råd och tips om löpträning. Men hon berättar även om sin egen träning och om hur Anders Gärderud kom med avgörande råd. OS-guldmedaljören gav Malin ett träningsprogram för att bli starkare och spänstigare i vadpartiet.

- Det är ofta som folk kommer med goda råd, men man kan ju inte lyssna på alla. Men när Anders Gärderud ville prata om mitt löpsteg var det klart att jag lysssnade, berättar Malin som 1998 fick sitt internationella genombrott med EM-silver, inomhus och utomhus.
Numera ingår "Gärderudsintervaller" som en återkommande del i Malins träning. I sin nya bok "Malins löparbok" berättar Malin om hur Anders Gärderud hjälpte henne att bli en bättre löpare.
- ´För fem år sedan pratade jag med Anders Gärderud. Han tyckte att mitt löpsteg blivit för lågt. Jag hade lagt på mig muskler och blivit starkare, mest i låren, men vaderna hade inte den styrka som behövdes för att bära upp kroppen under ett helt lopp. När jag blev trött orkade jag inte längre hålla det ideala löpsteget. Jag sjönk ner i steget och använde då för mycket kraft ur lårmusklerna, alldeles för tidigt i loppet. Mjölksyran slår då till för tidigt i loppet och man orkar inte fullfölja som man vill.
OS-mästaren från Montreal 1976 gav Malin ett träningsprogram för att bli starkare och spänstigare i vadpartiet. Det tog ett halvår innan Maln hade byggt upp rätt styrka för att orka träna riktiga Gärderudsintervaller. Hon fick hoppa mycket hopprep och börja med några få hopp efter träningen.
- Gärderudsintervaller har hjälpt mig att att komma upp mycket bättre i steget. Jag har känt stor skillnad speciellt på 1500 meter, säger Malin som redan är klar för OS i Sydney på den distansen.

Så här använder Malin Gärderudsintervaller i sin träning:
"Gärderudsintervaller som jag kör på torsdagar är först och "Gärderudshoppen" i 200 meter i lätt uppförsbacke. Man studsar på spänstiga steg, mer uppåt än framåt. Snabbt och spänstigt frånskjut med vaderna. Rak kroppshållning och rak i höften. Jobba med kraftig armpendling. Därefter joggar jag 200 meter slätt, sedan snabb löpning 200 meter tillbaka till översta delen av backen. Vilan består i att gå halva backen och jogga halva backen ner till start. Detta upprepar jag tio gånger. I detta pass ingår också en halvtimmes uppvärmning som jag oftast springer på det kuperade elljusspåret i Lilljansskogen. Ett ganska roligt och omväxlande pass som inte är så mentalt jobbigt."

Direkt ur boken: Malins stretchingprogram

Boken kostar 249 kronor i Idrottsbokhandeln