Gästerna stal showen i Vårgårda

Under 90-talet har det startats få nya motionslopp, det handlar oftare om minskande deltagarantal och nedläggningar. På några håll är det dock tvärtom, bland annat i Vårgårda. Förra året var det premiär för Vårgårdaruset, och på lördagen följdes premiären upp med ett ännu större och bättre lopp.

Text: Jakob Karlsson

Det tidigare kommunmästerskapet i terränglöpning hade under en rad av år haft allt färre deltagare. Inför 1998 års upplaga bestämde därför arrangörerna - Vårgårda IK och OK Kullingshof - att bredda loppet för att få fler deltagare. En del i detta arbete var att ta med Friskis & Svettis som en tredje arrangör.
Namnet på det nygamla loppet blev Vårgårdaruset, och 1998 års upplaga lockade cirka 125 deltagare att jämföra med det 30-tal som sprungit terrängmästerskapet året innan. Succén var ett faktum, och arrangörerna bestämde nästan på stående fot att fortsätta med loppet.
Tävlingen skiljer sig från många andra motionslopp genom att vara ett riktigt terränglopp. Den första delen springs visserligen genom bostadsområden, men större delen av banan går över stock och sten på små skogsstigar. Med den senaste tidens regnande var det på sina ställen både halt och lerigt, men många deltagare verkade uppskatta ett lite tuffare alternativ till den gamla vanliga asfalten. Loppet är sex kilometer långt, vilket de flesta tyckte var lagom långt i den typen av terräng.
Med ett lyckat lopp bakom sig satsade arrangörerna i år hårdare att marknadsföra Vårgårdaruset. Utöver de traditionella kanalerna för att nå ut med information kunde man glädjande nog se en lokal fotbollsklubb, Sävens BK, anmäla stora delar av sina ungdomslag till loppet. Allmänt återfanns en majoritet av loppets deltagarna i ungdomsklasserna.
Lördagsmorgonen bjöd på instabilt väder i trakterna runt Vårgårda, men trots detta valde många att efteranmäla sig. Till slut kunde över 200 anmälningar räknas in, en kraftig ökning jämfört med förra upplagan. Bättre marknadsföring är en av förklaringarna, men givetvis hade även ryktet om det fina arrangemanget spritt sig och lockat deltagare.
Terrängmästerskapet har inte tappats bort i hanteringen, utan de bästa vårgårdaborna i varje klass får utmärkelsen som vårgårdamästare. I den första upplagan av Vårgårdaruset var det mestadels hemmalöpare i toppen på resultatlistorna, men i år var nog vårgårdaborna glada att man kunde vinna även utan att komma först. Några utsocknes löpare som lockats till tävlingen var nämligen ofina nog att ta hand om tätplatserna i både herr- och damklasserna.
Håkan Börjesson från skövdeklubben IF Hagen vann herrklassen med god marginal, efter att ha avverkat loppet på strax under 20 minuter. Först på tredje plats kom vårgårdasonen Hans Andersson från arrangerande VIK, traktens duktigaste löpare som bland annat sprang in på plats 41 i Lidinglöppet föregående helg.
Även bland damerna kom den första vårgårdabon på tredje plats, Maria Larsson från likaledes arrangerande OK Kullingshof. Segern togs här av Vilma Audzijonyte, som i likhet med herrsegraren Börjesson kommit på besök från Skaraborg. De flesta av loppets deltagare kom annars från Vårgårda, Alingsås eller andra närliggande orter.

Resultat, Vårgårdaruset 6 km
Herrar
1) Håkan Börjesson IF Hagen 19:26 M21
2) Magnus Almén Sörängens LK 20:14 M21
3) Hans Andersson Vårgårda IK 20:21 M21
4) Karl Borgö IK Ymer 21:04 M21
5) Stefan Essmert Sörängens LK 21:48 M21
Damer
1) Vilma Audzijonyte Lidköpings LS 23:47 K21
2) Jenny Aspäng Alingsås 26:14 K21
3) Maria Larsson OK Kullingshof 26:59 K21
4) Annica J-Steneld Alingsås 28:15 K21
5) Christina Bengtsson Vårgårda IK 28:34 K40

Resultat, fler bilder med mera kommer att dyka upp på F&S Vårgårdas hemsida.