Gavelin får nya besked om EM

Förbundskapten Thomas Engdahl ger inte Lena Gavelin någon ro i uppladdningen inför EM. Trots att Lena visade form i GöteborgsVarvet i lördags, menar nu Engdahl att den svenska rekordhållerskan måste springa ytterligare en halvmara i juni för att kvala in till EM. Blir det däremot ett svenskt damlag får Gavelin en av platserna.
Låter det rörigt? Förstå att den svenska maratoneliten är förvånad hur Engdahl ändrar förutsättningarna gång på gång.

Trångsvikens Lena Gavelin sprang i lördags
Göteborgsvarvet på tiden 1.14,26, vilket räckte till en fjärdeplats. Hon var nästan två minuter efter segrarinnan Helena Javornik, Slovenien.
- Hon stärkte verkligen sina aktier. Det var ett bra resultat. Men det gäll-er att hon håller sig frisk och skadefri nu, säger den svenske förbundskapten-en Thomas Engdahl.
• Vad krävs för att hon ska vara klar för EM i Göteborg i augusti?
- Jag vill inte tvinga upp henne på en mara, men jag vill att hon gör en halvmara till, säger Thomas Engdahl.
• På en bättre tid än vad hon hade i Göteborg?
- Inte bättre. Men på samma nivå eller att hon kan visa att hon är på gång.
Men mycket kommer att klarna för Thomas Engdahl efter Stockholm Marathon som avgörs om 16 dagar, 3 juni.
- Då kan hon bli klar redan då om det blir ett lag. Annars ska jag ta ett riktigt snack med Lena om vad som gäller, säger Engdahl som menar att om det ska bli ett lag på EM krävs det fyra damer som ska göra runt 2.41 på maran.
Lena Gavelin själv är nu hemma i Östersund, är nu förkyld och vilar. Hon har kontaktat läkaren för att göra en röntgen och se vad som irriterar i baklåret.
- Jag känner att det är något som inte är riktigt bra. Det verkar vara något jag får leva med men sen vet man inte vart gränsen ska gå när det gör för ont, säger Lena Gavelin.
Helena Modigh