Gavelin missar New York men tror på EM

Svenska rekordhållerskan Lena Gavelin är skadad igen. Efter segern i Lidingöloppets 30 km för en månad sedan fick Lena en stressfraktur i högra sittbenet. Lena Gavelin var anmäld till New York Marathon i början av november men nu blir det inget maratonlopp i år.
- Nu satsar jag all min energi mot EM i Göteborg nästa sommar, säger Lena till lokaltidningen Länstidningen i Östersund.

Det är tredje gången på två år som Lena Gavelin drabbats av samma svåra skada.
– Det är en överbelastningsskada, berättar Lena. Muskeln är helt enkelt för stark och drar sönder benet, det blir en spricka.
Lena hade den här skadan hösten 2003 och drabbades av den även i vintras när efter ett träningsläger i Sydafrika.
Anledningen till att skadan kommer tillbaka beror förmodligen på att hon var för ivrig i somras efter den förra skadan.
– Det är alltid lätt att vara efterklok, säger hon.
Men när allt kändes bra i ett par lokala tävlingar satsade Lena på SM i Helsingborg. Därefter kom Finnkampen (tvåa efter Ann-Marie Sandell) och en överlägsen seger i Lidingö-loppet.
– Dessa resultat är bra att ha i tankarna när jag nu fortsätter vägen tillbaka till maratonbanan. Jag vet att jag har kapaciteten att göra bra resultat när jag väl får vara helt skadefri Mitt mål är att ta mig under 2.30 på maratonsträckan under karriären, varför inte på EM nästa år!? skriver Lena själv i sin dagbok på www.lenagavelin.se.
Lena känner sig dock trygg att det hela ska vara läkt och att hon ska vara i full trim när det är dags för EM i Göteborg nästa sommar.
Fram till jul ska hon nu syssla med alternativ träning. Det blir några pass i veckan, cykel eller wet-belt och lite styrketräning.
– Dessutom ska jag vara extra uppmärksam på att jag får i mig tillräckligt med kalk och kalcium för att stärka skelettet.
Innan Lena drar igång löpträningen på allvar ska hon röntgas igen för att kolla att skadan är läkt. Sedan gäller det att snabbt komma i form för att klara kvalgränsen 2.38 till EM.