Gavelin och Sjöqvist vann i Sydafrika - laddade med safari

Det är inte bara Christian Olsson och Kajsa Bergqvist som trivs i den sydafrikanska värmen. Flera landslagslöpare förbereder sig också i det sköna sommarklimatet.

På onsdagskvällen var det dags för några av Sveriges bästa långdistanslöpare att göra tidig årsdebut på tävlingsarenan. Och det blev en lyckad sådan. Lena Gavelin och Erik Sjöqvist vann sina respektive klasser i ett lopp i Sydafrika, där de befunnit sig på träningsläger sedan slutet av december.

I drygt tre veckor har delar av den svenska långdistanseliten legat på höghöjdsläger i Dullstroom, Sydafrika. För några av dessa var det tävlingspremiär i Nike/Powerade 10/15K.
- Det här var ett riktigt skönt besked, sa Lena Gavelin efter målgång. Det har varit tufft att träna i Dullstroom på den höga höjden och i den starka värmen de senaste veckorna. Den här tävlingen gick på lågland och det kändes betydligt bättre.
Segertiden för Lena blev 54.03 på den 15 kilometer långa banan. Före loppet åkte Lena och några av hennes landslagskompisar på safari i Krügerparken.
- Vi såg både giraffer och elefanter. Det var kanske inte den bästa uppladdningen inför en tävling att åka runt i värmen, men det gick ju bra ändå.
Tvåa blev Rånäslöparen, och fjolårets Sverige-etta på maraton, Anna Rahm (55.23).
- Vi tränar tillsammans härnere och sparrar varandra på många av passen. Anna har sett stark ut och kan nog utveckla sin löpartalang ännu mer i år. Det hoppas jag också kunna göra, sa Lena, som planerar att springa Sevilla Marathon i slutet av februari.

Sevilla Marathon finns också med i planeringen för Mustafa Mohamed. Hällelöparen, som också befinner sig i Sydafrika, valde dock att stå över onsdagens tävling. I stället blev Erik Sjöqvist favorit. Enhörnalöparen infriade sitt favoritskap genom att vinna milloppet på 30.49.