Gavelin vågar inte tro på VM

Svenska rekordhållerskan i maratonlöpning har haft en motig vår. Först en skada i foten och nu en infekterad visdomstand som sinkar träningen. Lena skulle försöka kvala in till VM i Osaka via Stockholm Marathon
– Ja det var det som var meningen. Men sista chansen är i Stockholm så det känns inte så realistiskt, säger Lena Gavelin till Östersundsposten.

Lena Gavelin vann Stockholm Marathon 2002 på tiden 2.33.48. Året efter satte hon det nu gällande svenska rekordet i maraton vid VM i Paris på 2.30.39 men har efter det haft återkommande skadeproblem. Trots det lyckades hon förra säsongen kvala in och bli 20:e tjej i EM på 2.39.36. Årets stora mål för 33-åringen från Jämtland var VM i Osaka i augusti.

Under våren har Lena Gsvelin haft problem med en sena i foten. En magnetröntgen visade på en inflammation en eventuell början till en stressfaktur. Av den anledningen fick hon inte springa något tills en ny magnetröntgen var gjord. Den skulle hon ha gjort i torsdags men en värkande visdomstand satte stopp för det. Oturen fortsatte: Gavelin fick en infektion och penicillinkur och därmed också träningsförbud.

Efter samråd med tränaren Richard Kingstad har hon ändå kvar tanken att starta i Stockholm, men springa lite mer som turist:
- Jag har gett upp tanken på att göra någon bra tid. Jag har inte sprungit på två månader och inte tränat på en vecka. Men jag skulle vilja åka ner dit och springa utan tidspress bara för att det är kul.

Fotnot: Anna Rahm, Rånäs 4H, är redan uttagen att springa maraton vid VM i Osaka.