Gebreselassie säger nej till mara i OS

Världens bäste maratonlöpare kommer inte till start i OS. Etiopiern Haile Gebreselassie är orolig för den dåliga luften i Peking och kommer istället att satsa på 10000 meter.
- Föroreningarna i Kina är ett hot mot min hälsa och det kommer att bli svårt för mig att springa 42 kilometer under sådan omständigheter, sade Gebreselassie på måndagen.

Den suveräne etiopiern lider av astma och missade bland annat London Marathon 2007 på grund av det.

Nyheten spreds på måndagskvällen av bland andra BBC World, men mottagningen stördes ut för de som ville lyssna i Kina rapporterar engelska tidningen Independent.
Oron för föroreningarna och tal om bojkott på grund av det politiska styret har fått mycket publicitet de senaste månaderna.

Den brittiska världsrekordhållskan Paula Radcliffe har öppet diskuterat möjligheterna att springa med ansiktsmask.
Belgiens Justine Henin, regerande olympisk mästare i tennis, drog sig ur en turnering i Peking när föroreningarna förvärrade hennes astma och kan också avstå.

Men ingen av de svenska hoppen har varit lika orolig. Och allt snack om dålig luft kan i stället gynna svenskarna, menar SOK.
–Vi ser inte detta med luftföroreningarna som ett jätteproblem. Om andra går runt och oroar sig kan det bara vara bra för våra idrottare, säger Stefan Lindeberg till SvD.
–Om man håller på och dramatiserar det här med luften så kommer det att växa till ett stort problem, och då blir de tävlande oroliga. Man kan säga att ju mer stressade konkurrenterna är, desto bättre är det för oss.

De flesta svenska aktiva kommer bara att vara i Peking under en begränsad tid. SOK:s upplägg med ett förläger i Japan innebär att de aktiva tillbringar så lite tid som möjligt i Peking.
– Men det har vi utvecklat av idrottsliga skäl. Man ska inte dramatisera detta mer än nödvändigt, och man ska komma ihåg att miljöproblemen finns i många städer och att det var diskussioner om detta både inför Barcelona 1992 och Aten 2004, säger Stefan Lindeberg.

Någon svensk maratonlöpare är i dagsläget inte aktuell för OS: