Gete Wami fick sin revansch i terräng-VM

Gete Wami från Etiopien vann lätt damernas 8 km när VM i terränglöpning inleddes i Belfast. 24-åriga Wami var klart starkast under loppets fjärde och sista varv. De flesta fick problem på den kuperade och krävande banan, men Wami höll tempot hela tiden.

Hon segrade med tolv sekunders marginal till tvåan Merima Denboba från Etiopien.
Detta var Wamis andra seger i världens tuffaste löpartävling. Hon tog hem VM i terränglöpning för första gången 1996.
- Jag är glad att det gick så lätt eftersom jag var förkyld före VM. Jag är förvånad att inte någon orkade följa med när jag ökade tempot, förklarade Wami, som var OS-trea på 10 000 meter 1996.
- Det här var lättare än när jag vann VM 1996. Då hade jag inte lika bra självförtroende. Nu kom jag till Belfast helt inställd på att vinna.
Wami var trea på 8 km vid fjolårets terräng-VM. Den gången segrade Sonia O´Sullivan från Irland på både 4 km och 8 km. Nu väntar O´Sullivan barn och tar därför ett sabbatsår från allt tävlande. I hennes frånvaro var fjolårstvåan Paula Radcliffe från Storbritannien det europeiska hoppet på 8 km. Radcliffe, som vann terräng-EM i december, var på väg mot sin tredje raka silvermedalj i terräng-VM när hon blev passerad av Denboba 25 meter från mållinjen. Radcliffe och Denboba noterades för samma tid.
- Jag är besviken. Mitt mål var att vinna VM-guldet. Nu förlorade jag istället silvermedaljen bara några steg från mållinjen, kommenterade Radcliffe.
- Wami var i fin form. Hon sprang som om det handlat om ett träningspass med fartlek. Jag hoppas det är min tur nästa år istället.
1995 års europamästarinna Annemari Sandell från Finland hängde med täten i tre kilometer. Sandell har nått fina resultat i vinterns Världscuptävlingar i terräng. Hon låg inför VM på andra plats efter Wami i World Cross Challenge.
Nu orkade dock inte finländskan med det tuffa tempot. Sandell föll under loppets andra halva tillbaka till 22:a plats, 1.31 efter Wami.

Herrarnas 4 km bjöd som väntat på kenyansk seger. Benjamin Limo dominerade loppet och säkrade segern tre sekunder före landsmannen Paul Koskei.
Inga nordiska löpare deltog på denna distans.
På söndagen satsar Paul Tergat från Kenya på att vinna sitt femte raka VM-guld på 12 km. Ingen annan har lyckats ta fem reka segrar i terräng-VM.
På söndagen tävlar också Sveriges enda två VM-deltagare, juniorerna Gustav Svedbrant och Henrik Ahnström.
Eurosport sänder på söndagen från terräng-VM kl 16.45.

Resultat från terräng-VM: