Glada miner trotskort bana i Kiel

God stämning, härligt löparväder och deltagarrekord.
Inramningen för det av svenskar dominerade Kiel Marathon var den allra bästa.
Det var bara en liten detalj som felade - banan var nästan två kilometer för kort.

- Man får inte reta upp sig på det här. Det här är ett roligt lopp där samvaro och stämningen runt omkring betyder lika mycket som själva loppet, resonerade vinnaren Lennart "Rosa Pantern" Hansson som var först i mål på smått sensationella 2.30.12.
Lennart som är en av Västsveriges stora löparprofiler har 2.34 som personligt rekord. (Lördagens tid i Kiel är värd cirka 2.37.) I loppet som avgjordes på en absolut flack fem kilometer lång vändpunktsbana med start och mål vid färjeterminalen hade Lennart länge sällskap med elittriatlerna Anders Nilsson och Ted Åhs.
- När vi passerade halvmaran på 1.16 och jag kände att jag kunde öka förstod jag att banan var för kort, förklarar Lennart.
Lennart ökade alltså farten vid halva och fick först Ted Åhs att släppa. Vid 37 kilometer tvingades även Anders Nilsson se mannen som alltid tävlar med Rosa Pantern fastsatt på huvudet dra ifrån.
- Rosa Pantern kommer jag aldrig ta av mig, säger Lennart. Då struntar jag hellre i att tävla.
Så räkna inte med Lennart Hansson i några SM-sammanhang mer. För snart två år sedan blev han diskad för Panterns skull i halvmaraton-SM. En händelse som skapade debatt.
-...och som gav mig massor av erbjudanden från tävlingsarrangörer. Det är många som vill ha mig till sina lopp.
Nog nu om den spexande solvikingen. För det var fler svenskar som sprang lördagens lopp i Kiel. Cirka 150 svenskar klev på Kiel-båten i Göteborg i fredags, sprang kvarts-, halv- eller helmarathon med start och mål vid färjeterminalen och åkte sedan hem på lördagskvällen.
En uppskattad resa om det inte var för det här med att de tyska arrangörerna hade slarvat med banmätningen...
- Jag som skulle springa min 500:e mara, utbrister loppets initiativtagare K-G Nyström.
- Men jag och några andra löste det ändå och fortsatte helt enkelt att springa två kilometer efter målgång...

Stort reportage om Kiel-resan kommer i april-numret av Löpartidningen Jogging.