Glöm Vasaloppet, i Skövde är det löpning som gäller

Snö och Vasaloppet fick många att tänka skidor i helgen. Men i Skövde finns det några som alltid tänker löpning. IFK Skövde Friidrotts Reima Hartikainen skulle ordna en träningsträff i helgen, men till slut blev det en improviserad tävling och tjugo löpare sprang i sex timmar på ett 1,2 kilometer långt varv.

– Loppet startade klockan 10.00 med en temperatur på ca -11 grader och som tur var det i stort sett vindstilla. Sedan alltefter dagen gick så började solen värma upp alla löpare. Så under senare delen av dagen blev det allt varmare och varmare, berättar Reima Hartikainen.
Vid varje varv fanns det möjlighet att förse sig med vätska och något ätbart, ultralopp bistår ofta med lättare tilltugg, (choklad, russin, chips, korv/bröd, pastasoppa mm mm). Volvo huset användes som omklädning och toalettbesök och utan EL ström från från Volvohuset så hade varit kallt och svårt för funktionärerna i party tältet som var uppsatt som vätskekontroll.
Reima Hartikainen själv sprang längst av alla och hann avverka 61 varv vilket ger 73.2 km följt av Jonas Håkansson Team Blekinge på 54 varv (64.8 km), och på tredje plats kom Frank Brodin på 51 varv + 270 meter (61.47).
Varvvilligast på tjejsidan var Torill Fonn Hartikainen IFK Skövde Friidrott med 46 varv + 1180 meter (56.38 km) tvåa var Clarinda Larsson, Jönköping med 45 varv (54.0 km).
– Fördelen med tidsbstämda ultra lopp är att man springer så länge man själv orkar och vill, man behöver inte var ute i 6 timmar, menar Reima. Och så låg loppet bra i tiden för de som vill träna inför den stundande tävlingssäsongen.
Loppet fick mycket ros från de deltagare som var med så det blir säkert en fortsättning nästa år. Men redan den 2 april är det dags för nästa arrangemang i Skövde, Skövde Marathon.