Gör som TSM Running - testa nya saker nu

Full fart i söndagens testlopp på fem kilometer.

Man skulle kunna kalla det för inskolning. Eller pröva-på-träning för vad som komma skall.
– Jag ser november som uppstartsmånad för de som kanske inte har tränat så mycket förr och som inte har tränat med oss tidigare, säger Anders Szalkai, träningsexperten som lägger upp träningen för Sveriges största löpargrupp - TSM Running som nu i november drar igång träningen för nästa års stora lopp.

Är det långt till Stockholm och söndagsträningen från Stadion finns det ändå mycket att inspireras av och kanske använda i sin egen träningsplanering.

För det handlar inte om någon vardagslunk för TSM Running den här grå månaden. Grundträningen börjar i december för Tjejmilen, Womens Health och ASICS Stockholm Marathon eller vad de närmare tusen deltagarna i TSM Running har för mål.
Fram till dess handlar det om att testa på lite av varje.
– Både nybörjare och vana löpare får chans nu att direkt smaka på lite mer kvalitativ löpträning, löpskolning, styrka och intervallpass och annat som det kommer att bli lite mer av i vår. Under vintern kommer vi att lägga grunden med allt längre pass i lugnt tempo.

De flesta som springer med TSM Running tränar själva några gånger i veckan. Vill man så finns Szalkais webbaserade träningsprogram att följa för något lopp. Den gemensamma träningen är på söndagar under vintern, under våren och sommaren utökas träningen med ett torsdagspass.

Att träna i grupp handlar inte bara om att gå träningsråd från Szalkai eller någon annan av de 60-talet ledare som ser till att alla får träna på sin nivå
–Om jag har en dålig dag, då lyckas jag ändå när jag springer med TSM – hade jag sprungit själv hade jag inte hållit ut på samma sätt, säger Katarina Stylander som tränar med TSM dels för gemenskapen, dels som en del i träningen för att klara Klassikern.
– Träningen med TSM är helt perfekt för att hålla igång under hela vintern och få bra uthållighet och kondition. Jag kommer inte springa Stockholm Marathon, men har planer på att springa Women's Health Halvmarathon den 23 april. Efter det blir det Vätternrundan i mitten av juni, Vansbrosimmet och Lidingöloppet 30 km som avslutning.

Ett bra sätt att stämma av sin form är att göra ett testlopp. Med jämna mellanrum kanske varannan månad eller var tredje månad kan man lägga in det här passet. TSM-Running testade i söndags på en fem kilometers-bana.
Passet kan dels vara:
• Ett sätt att testa så att man hamnar på rätt träningsnivå in i träningsprogrammen, och kan sätta realistiska mål.
• Ett sätt att se sin träningsutveckling. Passet är nästan som ett lopp.
• Bra träning, på ett testlopp gäller det att hitta en jämn hög fart som kan hålla hela vägen.

Stockholm stadion är knutpunkten för TSM Running.