Grymt slit, tyckte Åbro-segrarna

Är det här en löpartävling: Rulla halmbalar, simma med ryggsäckarna och till och med en specialsträcka på mountainbike?
Nej, tyckte Svenska friidrottsförbundet, och strök Åbro Adventure Race ur långloppskalendern.
- Om inte det här är en löpartävling, vad ska man då kalla löpartävling. Vi har sprungit mer än nio mil på två dagar, utbrister Gustaf Granath som i par med brorsan Fredrik för andra året i rad vann Åbrå Adventure Race.

En tuff, krävande löpartävling över två dagar, där banan dessutom har kortare specialsträckor med olika äventyrsmoment. Det är dessa moment som inte stämmer med friidrottsförbundets regler, men som är ett uppskattat och roligt inslag för löparna.
Fast roligt är inte bland de första orden som fallet över Fredrik Granaths läppar efter målgången:
- Grymt sliten, pustar han.
- Knäcken kom när vi trodde att vi nästan var framme och bara hade den sista specialsträckan kvar. Vi trodde att det skulle vara någonting lättare, men det visade sig vara en stentuff terrängbana på fyra kilometer.
Trötta segrare i årets Åbro Adventure Race, men bröderna Granath var de pigga pojkarna på söndagen. Efter lördagens dagsetapp hade Fredrik och Gustaf fyra och en halv minuts marginal till närmast jagande förföljare.
På nattetappen - en poängorientering under en timme - start kl 22 på lördagkvällen, drygade man ut försprånget till 13 minuter. Under söndagen ökade man på segermarginalen till suveräna 53 minuter.
- Vi är båda orienterare och är vana att vara ute länge, förklarar Fredrik. Gustaf läste kartan och jag försökte hålla lite bakåtkoll. Det är lite ovant att springa efter 50000-del, men vi har försökt att ta den genaste vägen hela tiden.
Mycket orientering alltså, men det som gör Åbro Adventure Race speciellt är specialsträckorna som lagts in efter banan. I år var det bland annat mountainbikemoment, rullning av halmbalar, simning med packning, firning nerför ett berg 25-30 meter.
Hela tiden gäller det också att ha med sig packningen för övernattning i skogen. Bröderna Granath lyckades hålla sina saker torra, men vid nattlägret hängde en och annan sovsäck på tork efter bland annat vadet över Stångån.
- Att hålla packningen torr kan avgöra en sådan här tävling, säger Fredrik. Sedan gäller det att ha mycket mat och kunna vila mellan etapperna. För oss har det bara funnits tre saker i huvudet mellan etapperna: Äta, sova stretcha!
Totalt var det ett femtiotal lag som sprang den tredje upplagan av Åbro Adventure Race med start och mål i Björkbacken i Vimmerby.

Resultat med mera på hemsidan.